11/18/11 08:03
(http://ikonomika.org/)

Време е за реформи, за да има заетост

Евростат: Растеж на заетостта на годишна основа, второ тримесечие 2011



Строга бюджетна дисциплина, реформи, привличане на инвестиции – резултатът е повече работни места.

Бюджетни дефицити, отлагане на реформите, липса на инвестиции – резултатът е по-малко работни места.

Лошите резултати на българския пазар на труда са илюстрация защо има нужда от строго консервативен бюджет и от много бързи и дълбоки реформи. През 2010 година пробвахме всичките антиреформаторски идеи на синдикатите и резултатът е плачевен. Време е за реформи. 


Да не забравяме

От началото на кризата минималните осигурителни прагове са повишени с десетки проценти, сякаш сме в добрите времена. Минималната заплата беше повишена и през 2009, и през 2011, а сега още веднъж (отново, сякаш сме в добрите времена). Помощите за безработица бяха значително увеличени. Осигурителната тежест беше повишена и пенсионни сметки бяха национализирани, вместо да се направи пенсионна реформа. Много браншови колективни договори бяха административно разпространени. Всичко това създаде допълнително бреме върху пазара на труда точно когато фирмите са под натиска на кризата – и води до загуба на работни места и повече сива икономика.

В допълнение, раздуването на дефицита – заради кейнсиански идеи на синдикатите и блокирането на мерките за бюджетна дисциплина – доведе до висока несигурност, процедура за свръхдефицит, отлагане на повишението не рейтинга и по-малко инвестиции, съответно по-малко работни места. Синдикатите блокираха реформата в железниците, блокираха идеи за здравна реформа, размиха и отложиха пенсионната реформа, блокираха идеите за премахване на привилегии в МВР, държавни служители и т.н.

Разбира се, по някаква причина българските синдикати (като гръцките) приемат, че е тяхна работа да протестират срещу реформите. Но е задължение на правителството да поеме своята отговорност и да задвижи реформите. И в Естония синдикатите са против реформите, но това никога не е спирало естонските правителства да вървят напред и да постигат развитие и просперитет.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 11/18/11 08:03 http://ikonomika.org/?p=5995
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване