12/03/11 07:09
(http://www.azcheta.com/)

Професия библиотекар: Дияна Георгиева и Светла Ангелова

Имам една странна особеност: когато нещо ме развълнува много, си го пазя известно време само за себе си, преди да го споделя с другите.

Така се случи и преди няколко дни, когато на мейла получих писмо от библиотекарката на Детски отдел на РБ „Партений Павлович“ в Силистра, г-жа Дияна Георгиева. За пореден път чрез кампанията за насърчаване на четенето „Читателска щафета“ се убедих, че в България има невероятни учители и библиотекари, които умеят да представят книгите така, че да запалват онази искрица на любопитство в детския поглед, желанието да четеш, да знаеш, да летиш…

Ще споделя с вас писмото, защото хора като г-жа Георгиева и колежката й г-жа Ангелова трябва да бъдат познавани. Както и другите учители и библиотекари, за които ще ви разкажа в отделни статии. Това е скромната ми благодарност за техните усилия и незаменима подкрепа за кампанията „Читателска щафета“.

„Здравейте!

Пише ви Дияна Георгиева от Детски отдел на РБ ”Партений Павлович”. Идеята за „Читателска щафета с героите на Роалд Дал” на мен и колежката ми Светла Ангелова много ни допадна и  популяризирахме сред децата на Силистра. Изготвихме кът за Роалд Дал, афиши и  флаери. Принтирахме формуляри за участие и раздадохме читателски дневници, за да привлечем повече деца - читатели, които да се включат в  щафетата.

Подготвихме презентация за Роалд Дал, книгите му, художника Блейк и четохме 10-те предизвикателства в чест на Деня на писателя (можете да ги видите на последната страница на читателския дневник – б.а.). Стартирахме инициативата с ІІІ ”в” и ІІІ ”а” клас от ОУ ”Отец Пайсий”, които обичат да четат и бяха много ентусиазирани да се запознаят с героинята Матилда. За децата изготвихме баждове с надпис „Аз участвам в Читателската щафета с героите на Роалд Дал. Приеми предизвикателството и ти!”- с идеята да бъдат посланици в училището на инициативата. Децата четоха части от „Матилда” и рисуваха различни епизоди от произведението. Подредихме изложби от рисунките им. Два пъти седмично има четения в ОУ ” Отец Паисий”, ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” и Детски отдел.

Поетапно попълнихме формуляри за участие и ги изпратихме на редакцията. Плануваме да финализираме инициативата на 15 декември като подредим изложба на читателски дневници, рисунки и презентация за протичането на цялата щафета.“

Предполагам, сега разбирате вълнението ми. Защото е страхотно, че такива хора като библиотекарите от Силистра съществуват, че си вършат работата с желание и мотивират децата да четат...


 

Снимков материал за трескавата подготовка можете да видите на сайта на "Читателска щафета".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване