12/05/11 14:35
(http://www.azcheta.com/)

Връчват наградите "Хеликон" на 15 декември

На специална церемония в Софийската градска художествена галерия на 15 декември от 19 ч. ще бъде обявен носителят на десетата юбилейна национална награда „Хеликон” за съвременна художествена проза, съобщи Lira.bg.

От близо 200 издания от съвременни български автори до финала достигнаха 12 книги. Това са „Конспиратори” на Жерминал Чивиков, „Нашингтон” на Михаил Вешим, „Дишащия хълм” на Бети Файон, „Животът не е за всеки” на Радослав Парушев, „Деград” на Васил Георгиев, „Къщата на клоуните” на Галин Никифоров, „Лудост” на Калин Терзийски, „КБ” на Иво Милев, „Реквием за никого” на Златко Енев, „Възвишение” на Милен Русков, „Чекмедже за единични неща” на Гергана Пожарски и „Реконструкция” на Цвета Делчева.

Тази година журито е председателствано от Георги Лозанов и е с членове Юри Лазаров, Ани Илков, Йордан Попов и Йордан Ефтимов.

Наградата за победителя в надпреварата включва скулптура, изобразяваща орел, изработен от скулптора писател Евгени Кузманов, както и финансово възнаграждение.

През 2010 година носител на наградата Хеликон бе Росица Ташева с "Колкото до Шотландеца", а читателският приз "Цветето на Хеликон" откиде при "Алкохол" на Калин Терзийски.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване