12/09/11 12:00
(http://patepis.com/)

На Банско без ски

 Заваля сняг и май идва време за ски ;) На Банско? Може, но малко по-късно, защото днешният пътепис ще ни покаже Банско, свободно от тълпи скиори ;)   Приятно четене:  

На Банско без ски

До преди месец представата ми за Банско беше хотели, сняг, ски и пъплещи тълпи от туристи през зимата и мъртвило през останалите сезони. Иначе казано, нищо което да ме вълнува. За радост се оказа, че много съм грешала. [caption id="" align="aligncenter" width="469" caption="Банско"]Банско[/caption]

Банско е много красиво градче, старите му  къщи и кадаръм са покрити с обли камъни, Неофит Рилски, Паисий и Вапцаров са родени там, а храмът "Света Троица" е един от най-големите в България. Заради малкото време с което разполагахме трябваше да избирам какво искам да видя по-подробно. Избрах къщата-музей на Неофит Рилски.

[caption id="" align="aligncenter" width="574" caption="Банско, къща - музей Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="590" caption="Банско, къща - музей Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption]

Силно впечатление ми направи откъс, в който видните граждани на Банско, успели да съберат пари за да построят килийно училище нямат повече средства и искат да напишат писмо до сръбския княз, за помощ. Помощ не с пари, а с книги за училището. Те се опасяват, че не са достатъчно грамотни, за да пишат до такава висока инстанция и молят Неофит да напише писмото.

[caption id="" align="aligncenter" width="567" caption="Банско, къща - музей Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="380" caption="Банско, къща - музей Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="318" caption="Банско, къща - музей Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="301" caption="Банско, къща - музей Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="309" caption="Банско, къща - музей Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="605" caption="Част от писмо на видни банскалии, изпратено до Неофит Рилски"]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption]   Освен красивите скринове в дома на Неофит Рилски може да се види типичната за този край наклонена тераса.  Правена е по този начин, защото над нея няма навес и така снега и дъжда се оттичат. Тази тераса свързва помещенията, в които е живеело семейството с плевнята, в която сега е експозицията със снимки и документи от живота на Неофит Рилски. [caption id="" align="aligncenter" width="400" caption="Типична наклонена тераса в къщата - музей Неофит Рилски в Банско."]Банско, къща - музей Неофит Рилски[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="414" caption="От терасата се вижда камбанарията на храм "Света троица""]Света Троица, Банско[/caption]
Уредничката на музея се оказа жена с широки познания за историята на района и България. В края на експозицията със снимки и документи видях снимка на църквата " Свети Стефан" в Истанбул. Жената ми разказа, че Неофит Рилски е бил поканен да произнесе слово при освещаването на новопостроения железен храм.
Света Троица, Банско
В непосредствена близост до дома на Неофит Рилски, разделен от него само с една тясна уличка е храм " Света Троица"
Света Троица, Банско Света Троица, Банско
Целият храм е дървен. Дървени са колоните и таванът, по който в момента вървят реставрационни работи, за да бъде почистен от натрупаните сажди и цветовете му да грейнат с едно времешната си яркост. Каменна е само кулата на камбанарията.
Фестивал на изкуствата "Утринна звезда", Банско
Късметът и тук беше с нас и освен хубавото време, което ни съпътстваше в пътуването в Банско попаднахме на фестивал на талантите. В продължение на три дни във фестивала щяха да участват групи, от всички градове на страната, които се занимават с артистични изяви.
Фестивал на изкуствата "Утринна звезда", Банско
Фестивал на изкуствата "Утринна звезда", Банско
Банско, фестивал на талантите.
Край
Автор: Ренета Костадинова
Снимки: авторът
Други разкази свързани с Пирин – на картата:
Публикувана на 12/09/11 12:00 http://patepis.com/?p=28109
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване