12/10/11 08:53
(http://www.azcheta.com/)

Ден пети на ХХХ Софийски международен панаир на книгата

Събота е - чудесно време да посетите НДК и да видите какво се случва с книгите у нас. Всички най-долеми издателства са изложили най-новите и най-добрите си книги, промоциите са в ход - остава само да отидете. Както и в предишните дни, едновременно, на различни места в София ще протичат литературни събития, затова бързаме да ви споделим кои са те и къде може да ги посетите. Да видим какво са ни приготвили организаторите като част от културната програма днес.

Литературният ден започва с Уъркшоп „Как се създават комикси”, организиран от Френския културен институт на техния щанд (№18) между 10 и 15 ч.

Няколко срещи с читатели започват точно в 11.00.

„Подарък за Дядо Коледа” е пъстроцветна книжка с празнични стихове на Романьола Мирославова и компактдиск с песни по тях в изпълнение на детски вокални групи, която поетесата ще представи от 11 до 12 ч. на щанда на „Персей” на панаира на книгата. За този проект авторката получи тазгодишната награда на Съюза на българските писатели за детска литература.

Среща с Маргарита Коева, автор на книгата "Олтарите на България" на щанда на Омофор също е с начален час 11.00. Маргарита Коева е доктор на архитектурните науки, дългогодишен сътрудник и ръководител на секция в Института за изкуствознание при БАН, хоноруван преподавател в Нов български университет. Автор е на девет книги в тази област, над 70 студии и многобройни статии в научни сборници и списания. Носител на орден „Кирил и Методий” ІІ степен, лауреат за наука на Съюза на научните работници, отличена със златна значка и награда за творчески постижения от Съюза на архитектите в България, както и с наградата на фондация „Църковно изкуство и архитектура” при САБ за постижения в областта на църковната архитектура и изкуство през 2005 г.

Отново в 11 ч. ще можете да се запознаете с новите технологии в преподаването на испански език по време на представянето на AVE (Виртуална класна стая): специално разработено от Институт Сервантес виртуално пространство за изучаване на испански език като чужд език по Интернет, включващо курсове за възрастни и деца, както и специализирани курсове за подготовка за изпитите DELE (Диплома по испански като чужд език)

По същото време започва и представянето демонстрация на „Книга на вълшебствата” от Джим Пайп – първата книга в България с добавена реалност у нас, на която Карин и Вал направиха страхотно видеопредставяне.

Петя Кокудева ще представи „Лулу" от 11.00 ч. на щанда на Жанет 45 (№78). Час по-късно пак там Виктор Самуилов представя „През 9 локви в 10-та", „Чудовище вкъщи", „Ние, мушмороците". В 13. ч. Павел Писарев ще представи „Подир изгубеното време - спомени".

С близо 90 романа, преиздавани многократно, и сравнявана заради сюжетите и стила си с Агата Кристи Анна Данилова е една от най-тиражираните писателки в Русия. От 12 до 14 ч. днес на щанда на издателство "Персей" тя ще дава автографи на своите почитатели за втори път по време на Панаира.

Представянето на новата книжка с детски песнички и CD на ИК Анубис „Тръгва детският влак" с автор Борислав Мирчев и художник Лиляна Дворянова със специалното участието на детска вокална група „Смехоранчета" започва в 12.00ч. на полуетаж "Изток".

И понеже днес се навършват 50 години от връчването на Нобеловата награда за литература на Иво Андрич, в 13 ч. издателствата "Дамян Яков" и "Сиела" ще представят две негови книги: „За любовта и жените" и „Разкази за особняците и малките хора". И двете заглавия съдържат непубликувани до сега на български език произведения на нобеловия лауреат.

Сега най-важната за нашия екип част - представянето на "Деца за библиотеките, библиотеки за децата" - изследване на състоянието на детските отдели на регионалните библиотеки в България - 2011. Това лято стартирахме изследване на детските отдели на всички 27 регионални библиотеки и днес Павлина Радославова, редактор "Проекти и партньорства" в www.azcheta.com ще представи първите резултати. Началото е точно в 14.00 ч. на полуетаж "Изток".

По същото време на павилиона на Френския културен институт Фондация „Човешката библиотека“ в партньорство с Amilova ще направят презентация "Електронните книги: подготовка и разпространение. Представяне на е-книги от поредица „Човешката библиотека". По време на представянето гостите ще могат да разгледат самите е-книги на голям компютърен екран и на електронен четец.

В 3 следобед е време за книга с автограф на щанда на "Персей" (№94). Александрина Железова ще бъде там с „Кръв”, която от издателството представят като първия български роман в традицията на „Здрач” и „Дневниците на вампира”. По същото време на щанд №22, където са изложени книгите на изд. Факел Експрес, Васил Балев ще дава автографи на поетичната книга "Злак".

На щанда на Инфодар в 17.00 започва представянето на книгата „Най-великото шоу на Земята” от Ричард Докинс. С нея Докинс отбелязва 200-годишнината от рождението на Чарлз Дарвин и 150-годишнината от първата публикация на „Произход на видовете”, като прави енциклопедично обобщение на доказателствата за еволюцията, методично, увлекателно и разбираемо описвайки развитието на живота на нашата планета.

Премиерата на "Пътят към Харвард" от Георги Вуков започва от 18 ч. на полуетаж "Изток". Георги Вуков завършва в Харвард , където е поканен да учи „Политически науки“ на пълна стипендия. Вуков е бил и президент на българския клуб на студентите в Харвард. Той ще представи книгата си, която според издателите му е не само история на неговия успех, но преди всичко безценен пътеводител за всеки, който иска да учи в чужбина, но не знае откъде да започне и какво го очаква.

Пълния списък със събитията за днес можете да видите в секцията "Събота на Панаира на книгата" в Читалнята.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване