12/14/11 01:01
(http://komitata.blogspot.com)

Мега културна хроника

Да започнем полека с културната хроника.

(дълъг материал, много снимки!)

Изключително доброто към мен издателство „ЛИК“ отвори чайна-читалня-книжарница на ъгъла на ул „Светослав Тертер“ и „Цариградско шосе“ (точният адрес е Цариградско шосе, № 39, ет 2, входът е откъм „Св. Тертер“)



Става дума за онова напредничаво издателство, което дава книги на хора, които поддържат блог, за да ги прочетат и напишат впечатления за книгата, а после книгата си остава за тях. Моят материал за „Тъжни тропици“.

Мека мебел, прекрасна музика, много страхотни книги, няколко вида чай. Когато пуснат и интернет, ще е място, откъдето няма да ми се излиза.



Океанът от книги всеки момент ще затисне читателите ;-)


Нямах много време да поостана, въпреки че се появиха президентът Линкълн като млад и Сашо Кръстев, и потеглих към...

Представянето на книгата за творчеството на Стефан Кънчев „Анонимният известен“

Кой е Стефан Кънчев? Той е дизайнер, един от световноизвестните автори на логотипи (емблеми), който е правил почти всички хубави логотипи от близкото минало, за които се сещате - „Петрол“, „Пловдивски панаир“, БНТ, НДК, „Куклен театър“, „Сълза и смях“, „Балканкар“ и какво ли още не.

Пристигнах и се втрещих.. Залата на „+това“, която не е от малките, беше буквално претъпкана с народ.

 Някъде там, в дъното, върви презентацията...

Казаха се любопитни нещица. Стефан Кънчев по време на войната е правил фалшиви лични карти на нелегални, а след това си имал неприятности с народната власт. Като по-млад бил бохем и пияница, като по-възрастен бил работохолик, който не спирал да рисува и чертае.



Също така е правил и много от най-хубавите български пощенски марки.

Видяхме документален филм, а реч държа Божидар Димитров, който се оказа, че е женен за дъщеря му! Неведоми са пътищата на съдбата.

След това бях на рожден ден във Corner Bar (ъгъла на „Вапцаров“ и „Черни връх“). Лампичките, орнаментите, тапицерията от змийски кожи и екзотичните растения правят обстановката ексклузивна и VIP.

Нямаше много време за сън, защото днес трябваше да продължа с Медийния панаир във ФЖМК, където Атанас Чобанов и Асен Йорданов говореха за Balkanleaks и Биволъ

 Атанас Чобанов обяснява техническите средства за запазване на анонимна комуникация в Интернет

 Публиката можеше и да е повече на толкова интересна лекция.

Асен Йорданов

Покри се много широк спектър теми – от фундаменталните промени, които интернет донесе на всички, до специфични проблеми на интернет-журналистиката

В чешкия център върви изложба на млади чешки дизайнери, получили награди за изключителен и добър дизайн. Това на снимката е лампа, която сама върви по стаята, търси най-тъмното място и го осветява сама.


 В галерия „Райко Алексиев“ върви изложба на Цанко Панов. Не е мой тип художник, но няколко неща и на мен ми харесаха.


И последно, в театрална работилница „Сфумато “ беше представена новата книга на Георги Господинов - романът „Физика на тъгата“.




Не съм присъствал досега на толкова посетено представяне на книга на закрито. В залата буквално нямаше никъде да се седне, всеки квадратен сантиметър беше зает.

Много впечатляващо, почти цял театрален спектакъл. Предполагам, че книгата ще има голям успех. Аз си я купих, но кога ще я чета...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване