12/15/11 21:42
(http://greentech-bg.net/)

Шистов газ.Лъжите на МОСВ (Video)

„Няма енергийна независимост, която се гради на енергийно изчерпаеми източници. Няма енергийна независимост, която може да доведе до отравяне на българската вода.“ – заяви Борислав Сандов на пресконференция в БТА днес, дадена от представители на гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ.
Тя започна минути, след като също в БТА приключи брифинга на учени и експерти, които защитиха добива на шистов газ.

По думите на Сандов, поддръжниците на шистовия газ в България са хора, които искат да направят страната зависими от други. Истината за диверсификацията не е в шистовия газ, убеден е Сандов и посочи възможностите, които дават втечненият газ, междусистемната връзка с Гърция, оползотворяването на собствените ни възобновяеми енергийни източници.

„Евдокия Мания и Нона Караджова правят умишлена манипулация или проявяват невежество като казват, че европейското законодателство не им позволява да правят ОВОС на дълбочинни сондажи за търсене и проучване на нефт и газ“, заяви Сандов.
Той подчерта, че европейското законодателство не само че не забранява да се прави ОВОС на тези сондажи, а обратното – задължава да се извършва ОВОС за всеки отделен случай.

Българското законодателство явно не е хармонизирано с европейското в това отношение поради грешки в превода на европейската директива на български език, съобщи Сандов. Преводът е грешен и Законът за околната среда, транспониращ директивата, следва грешния превод, посочи той.

Сандов съобщи:“Ще пуснем сигнал да се транспонира и приложи европейското законодателство в България.“
Той каза, че не знае кой е превеждал директивата и коментира, че може умишлено да е пропуснал да направи коректно превода и сега от МОСВ да бламират, казвайки че трябвало да се пита ЕК и че ЕК забранявала ОВОС за търсене и проучване, което е лъжа.

Бразилските прокурори поискаха 10 млрд. долара санкция за замърсяването на техния шелф от Шеврон, компанията която иска да добива шистов газ и в България, каза още Сандов. Той допълни, че Шеврон са били осъдени в Еквадор на 8,6 млрд. долара и добави, че предполага, че ще бъдат осъдени и в Индонезия, където също се оказало, че са нанесли щети върху околната среда.

За участниците в предходната пресконференция по темата Сандов каза, че имат конфликт на интереси, което лесно може да се докаже и апелира прокуратурата да се включи. „Г-жа Стойкова е получавала пари от същите американски компании, които искат в България да добиват“, каза той и показа разпечатка на нейното CV от сайта на БАН.

Проф. Константин Щерев разясни какви са рисковете, пораженията и катастрофите, които може да предизвика шистовият газ в България.
Ако се стигне до добив, ще настъпи мащабно, необратимо увреждане на почвата, а най-фундаменталният проблем е за водоносната система. Освен това големи са рисковете от земетресения, посочи той.

Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ разкри, че трима от защитниците на добива са сътрудници на Държавна Сигурност: ИВАН ВАСИЛЕВ ХИНОВСКИ(ХАБОВ), ИЛЯН ДРАГАНОВ ВАСИЛЕВ(САШО-11), ВАСИЛ СИМЕОНОВ БАЛИНОВ(БАЛТОВ).Кристалина Стойкова пък е работила като платен консултант на фирма Texaco(сега Шеврон), което е явен конфликт на интереси. Това се вижда от собственото и CV от БАН.

В последните 20 години Шеврон е била съдена в Индонезия, Ангола, Нигерия, Бангладеш, и в щатите Калифорния и Ню Хемпшир. В Еквадор в началото на 2011 г. местният съд постанови, че „Шеврон“ трябва да изплати 8,6 милиарда долара обезщетения на населението за умишлено замърсяване на средата на живот. Позицията на корпорацията е, че „Ще оспорваме решението докато адът замръзне, а и след това – върху леда“ КАКВО НАХАЛСТВО! БЪЛГАРИ, ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА СТАНЕМ ЧАСТ ОТ СПИСЪКА НА ЗАМЪРСЕНИТЕ ДЪРЖАВИ ОТ ШЕВРОН И ВСИЧКИ КОМПАНИИ ЖЕЛАЕЩИ ДА ПРОУЧВАТ И ДОБИВАТ ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ! Фирмите спекулират с количеството на залежите. Първоначално дават някакви измислени данни за огромни залежи и после се оказва, че данните са реално с 70-80 % по ниски. Така се вдигат цените на техните акции.

Публикувана на 12/15/11 21:42 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/FOa87TmfxfI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване