12/16/11 04:59
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПИСАНЕ НА ЕСЕ – дистанционен курс за кандидат-студенти

Казвам се Пламен Асенов, журналист с тридесетгодишен стаж в престижни чужди и български медии, автор на четири книги /подробни биографични данни виж по-долу/.

Предлагам възможност за дистанционни консултации и практическо обучение на кандидат-студенти в изкуството да се пише есе. 

1. Редът на обучението е следният:

- кандидатите предоставят кратка информация за себе си и за това в кое учебно заведение ще кандидатстват, по каква специалност и защо /това всъщност е първото есе, което не струва нищо, но чрез което аз донякъде ще се ориентирам в техните моментни възможности за писане/;

- задавам първата тема и очаквам да получа на електронната си поща готов текст по нея до два, най-късно три дни след това;

- до 24 часа след като имам текста, връщам подробен писмен анализ за неговите  достойнства и недостатъци, съпроводен с обяснителни бележки, препоръки за четене на допълнителна литература или специализирани източници, както и препоръки на какво специално да се обърне внимание при работата занапред;

- заедно с това задавам и следващата тема, чиято сложност е съобразена с показаното дотук ниво на кандидата, с необходимостта от обръщане на по-специално внимание към някои елементи при достигнатия етап на подготовка или с възможността за по-бързо движение напред в материята, наречена „писане на есе”.

2. Когато става дума за случаи на единична консултация, а не за по-дълъг процес на обучение, по желание на кандидата мога да му задам тема или да получа и оценя готово вече есе по тема, свободно избрана от самия него.

3. Предимствата на този тип обучение:

- тъй като принципът е дистанционен, кандидатът може да се намира във всяка точка на света и съвместната работа да продължава, пести се време за придвижване и контакти, избягва се често трудното съгласуване на подходящ ден и час за лични срещи;

- всеки получава индивидуално внимание и може да е в постоянен контакт с мен, като се консултира по всички възникнали въпроси, пряко или косвено свързани с работата;

- не обяснявам скучни общи принципи /освен когато много се налага/, а давам практически съвети и насоки, при това съобразени с нивото и възможностите, които виждам във всеки кандидат поотделно;

- обучението може да продължи допълнително или да прекъсне във всеки момент – по преценка на кандидата, който е свободен да се съобрази или да не се съобрази с моето мнение за достигнатото от него ниво.

4. Срокове, свързани с обучението:

- тъй като личният ми капацитет не е безкраен, съвместната ни работа може да започне веднага, след като с всеки кандидат поотделно съвместим графика на неговите желания с този на моите възможности и след като се преведе съответната сума на посочената по-долу банкова сметка;

- продължителността на обучението зависи от множество фактори като амбицията и желанието за развитие на кандидата, реалното ниво, на което се намират способностите му за писане на есе в момента, неговата натовареност с други ангажименти, неговите финансови възможности и т.н.

- системата с предвидените пакети за обучение е доста гъвкава и позволява различни комбинации, както се вижда в следващата точка 5. Само като съвет обаче – за човек, който има опит в писането на есе единствено от средното училище, а не от други специализирани курсове или консултации, при всички случаи е добре да премине тук поне един средно натоварен курс от около десетина есета, който може да му гарантира видим прогрес. Средно по две на седмица, това означава курс около пет седмици.

5. Пакети за обучение и цени:

- еднократна консултация /писмен анализ, оценка и разяснения за основните насоки на бъдеща работа/ – 50 лв.

- първи пакет, за съвместна работа до 5 есета – 40 лв. на тема

- втори пакет, за съвместна работа между 5 и 10 есета – 30 лв. на тема

- трети пакет, за съвместна работа над 10 есета – по 25 лева за всяка следваща тема след десетата

Забележки:

1. За по-голяма яснота – ако човек иска да поработим съвместно по пет есета, това ще му струва общо 200 лева. Но за седем – едва 210 лева.

2. Още повече – самите пакети са до голяма степен условни, което позволява и допълнителна гъвкавост. Например, ако някой поиска единична консултация или първи пакет, но впоследствие реши да продължим съвместната работа, той може да влезе в следващото или дори по-следващото ниво и платената по-рано цена се приспада от новата обща стойност. Тоест, единична консултация плюс пет есета впоследствие, ще струва не платените вече 50 плюс нови 200 лева, а платените 50 плюс само 130, защото на практика ще се премине във втория пакет с общо шест есета. Изглежда сложно, но не е.

3. Заявката за броя есета като съвместна работа се прави от кандидата предварително и предварително се плаща общата цена за този брой, според единичните цени в посочените по-горе пакети.

4. Банковата сметка, по която се превеждат парите е:

UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/

4. Ако кандидатът по своя инициатива прекрати съвместната работа, преди тя да е свършена в уговорения обем, остатъчната сума не се връща, освен ако прекратяването е вследствие на настъпили трайни здравословни проблеми или други сериозни и непредвидими събития. Ако съвместната работа бъде прекратена преди нейния край от обучаващия, то остатъкът от сумата за несвършената работа се връща на кандидата при всички случаи.

Контакти:

Пламен Асенов

Тел. 0885 99 35 74

passenov@abv.bg

4000 Пловдив, бул. „Санкт Петербург” 25

Повече информация от и за мен – в блога ми на адрес:

http://asenov2007.wordpress.com

Капацитетът ми като време и възможности наистина е ограничен, затова още от днес, 16 декември 2011-та, започвам да правя график на кандидатите, в който, бъдете сигурни, никой никого няма да изпревари по друг ред, освен по реда на обаждането си.

 

Пламен Асенов – ПРОФЕСИОНАЛНА И ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ

Пламен Асенов /1958, Пловдив/ е журналист с 30-годишен професионален стаж.

Започва работа през 1981 година във в. “Нов живот” – Кърджали.

В периода от началото на 1990 до средата на 1992 г. работи във вестниците “Демокрация” и “Подкрепа” – София.

В продължение на 14 години – от началото на 1991-ва до края на 2005 година, е кореспондент на Българската редакция от Световните служби на британската ВВС. Преминал е неколкократни обучения по различни журналистически практики в централата на ВВС в Лондон. Работил е по балкански проблеми, свързани с България, в страни като Турция, Македония и Албания. Участвал е в реализацията на три документални филма за България с екипи на ВВС – на теми етническа толерантност, енергетика и образование.

В периода 1995-1999 година е създател и председател на Управителния съвет на Фондация “Журналисти за толерантност” – Пловдив, която реализира поредица от успешни проекти, свързани с медийната среда в страната.

От 2006 година, след закриването на българската редакция на ВВС, Пламен Асенов е журналист на свободна практика. Пише политически анализи за вестниците “Дневник”, “Сега”, “24 часа”, “Труд”, като коментатор присъства в ефира на радио “Пловдив”, БНТ-Пловдив, бившата национална телевизия ReTV, известно време е медиен анализатор за посолството на Полша в София.

С бившите си колеги от ВВС създава базирания в Лондон информационен сайт kafene.net, където продължава да публикува многобройни анализи за вътрешно-политическото положение в България.

Също през 2006 година, заедно с режисьора Дамян Серкеджиев, е автор на “Лица от България”, поредица от 15 документални филма, излъчени по Българската национална телевизия в края на 2006-та, началото на 2007-ма година.

От началото на 2007-ма година и до този момент е политически наблюдател за България на радио SBS – Мелбърн, Австралия – най-голямата австралийска медийна корпорация, създадена на обществен принцип, по модела на британската ВВС.

В периода 2009-2010 година работи като политически коментатор за електронния сайт frognews и в. “Марица” – Пловдив. За поредицата си от 104 политически коментара във в. “Марица”, през 2011 година печели наградата “Пловдив” за журналистика.

……………………………………………………………

Като писател Пламен Асенов е автор на четири издадени досега книги.

Първата от тях – „Стихотворения”, се появява още в края на 1989 година в Париж, издадена от малкото, но влиятелно сред българите по света емигрантско списание „Бъдеще”. „Стихотворения” има свое българско издание, появило се през 1991 година като отделна книга на тогавашното пловдивско литературно списание „Тракия”.

През 2008-ма година издателство „Жираф” на покойния вече пловдивски книжар и издател Валери Начев вади на бял свят детската книга „Цвета и Търла-Мърла”, първа част от трилогията „Светът на Цвета”.

През 2009-та година издателство „Жанет 45” издава „Зодиак на смъртта”, втората поетична книга на Пламен Асенов.

През пролетта на 2011-та година в издателство „Еклипс” излиза първата му сериозна прозаична книга „Оксиморонният свят”, текст, който критиката с удоволствие и малко тъга определя като напълно жанрово неопределим.

……………………………………………………………..

Със свои текстове Пламен Асенов е участвал и в две концептуални изложби на Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна” в Пловдив.

 

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване