12/18/11 09:01
(http://www.azcheta.com/)

"Кафе в Златоград" с Вели Чаушев

Златоградчани - достолепни хора! И шегата им, и животът им. И смъртта им! Където и другаде да потърсиш, като тях няма да намериш. Хващам се на бас на едно агне!

Поправете ме, ако греша, но напоследък ми се струва, че на прага на Европата българинът разбра погрешно порядките на голямото континентално семейство. Много от нас решиха, че за да бъдем достойни европейци, трябва да премахнем в душите си и последната следа от своята балканска същност. Затова и толкова се зарадвах, когато се натъкнах на "Кафе в Златоград" на прочутия артист Вели Чаушев - това непретенциозно на вид книжле се оказа истински бисер на българското разказвачество.

Историята се завърта около подготовката на главния герой - самият Вели Чаушев - за едно предполагаемо интервю пред британската телевизия BBC. Не мога да кажа, че книгата е хумористично четиво - просто защото повечето такива се градят на особен вид шеги и закачки, често понятни само за автора си. А "Кафе в Златоград" е изключително смешно четиво, пълна е с крилати фрази и онзи неподправен балкански майтап, който толкова рядко се среща в днешно време.

Не ме разбирайте обаче погрешно. Основната цел на книгата не е да забавлява. Тя дори не може да бъде четена "между другото" - както аз опитах в стерилната обстановка на централно софийско барче. Защото сладкодумието на Бат' Вели неминуемо те повлича към златоградското кафене "Бобъ", където се прави най-сладката кавица на света и където всички са чешити.

"Автентиката" (както се изразява самият автор) на Златоград е предадена къде с патос, къде на майтап, родопският диалект те омайва, легендите те пренасят в един друг свят, а симпатичният местен шовинизъм те кара да забравиш, че не си тамошен. Идва ти да се облегнеш назад, пък да извадиш една цигарка от писаното филджанче, да си успокоиш душата и да послушаш - я за Делю, я за Руфинка.

Тъкмо със златоградска песен ще ви почерпя, при това хайдушка - не каква да е. А гайдата, която ще чуете, е в изпълнение на Серафим Кафеджийски - един от многото реално съществуващи герои в книгата на Вели Чаушев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване