12/18/11 09:59
(http://ivo.bg/)

О(т)свикването на Борисов и антуража му

През изтеклата седмица министър-председателят Бойко Борисов „изнесе” кабинета си в Пловдив и вдигна топката на желаещите да го освиркат за втори път публично в този град. Преди беше от футболна агитка, а този път- от предимно пенсионерска. Това нямаше как да бъде скрито от камерите и микрофоните, които следват най-одумвания политик.

Като става дума за „най” и „политик” статистиката, колкото и да не е представителна в професионалния смисъл на думата, роди поредния абсурд. В класация на Дарик радио за „политик на годината” беше избран човек, който безброй пъти е заявявал през годината, че не е политик. Но пък стана президент. Както и при хумореската с награждаването на Стоичков с доктор хонорис кауза от Пловдивския университет и при избирането на премиера Борисов за Футболист на годината от гласувалите по интернет, не е „луд онзи който яде зелника…”. И все пак: имаме Политик на годината, който сам настоява, че не е политик…Представително е за кашата в държавата и без статистическо доказателство за това, нали! Напомня ми за вица от времето на „развития социализъм”, когато хората се шегуваха за сметка на министър-председателя Гриша Филипов, че за вечния дефицит на стоки са виновни „сушата, кишата и Гришата”.

Междувременно, за втори път в рамките на няколко дни, премиерът Борисов, беше освиркан на публично място. Представително ли е това отношение за народните тежнения?

Статистиката е инструмент с относителна тежест на кантара на обществената преценка в зависимост от много фактори – кой е подбран да участва в допитването, колко са участниците, какви въпроси им се задават и т.н.. Ето защо медийната интерпретация на статистическите данни е от решаващо значение за формиране на обществено мнение по отношение на обективната оценка за събитие и личност, обект на изследването. В този смисъл получаваме поредното доказателство за пълния контрол ( с изключения, които не можах да намеря) над българските средства за бързо реагиране на новини по повод поредното освиркване на премиера Борисов. Дали е представително за настроенията на Голямото жури, както можем да наречем условно раздираното от противоречия българско общество?

Ето какво се е случило снощи и то не къде да е, а в така интензивно използваната от самия Борисов за автореклама спортна зала „ Арена Армеец” в София.

Борисов освиркан в зала Армеец

Звездите на Световния шампионат по мотокрос свободен стил (IFMXF) изнесоха в столичната зала „Арена Армеец“ страхотно шоу, но за организаторите то беше „помрачено“ от освиркванията на „тъпата и неблагодарна публика“ към премиера Бойко Борисов.

Над 9000 зрители по трибуните показаха негативно отношение към министър-председателя и аплодираха всяко от спиращите дъха акробатични изпълнения на пилотите в Night of The Jumps, които спореха за световната титла при първото българско домакинство на IFMXF.

„Предпоследните три правителства не направиха нищо за моторните спортове, коментира председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов. – Тъпа публика. Вече не знам защо го правим, като са такива неблагодарници. Нито една страна не е държала едновременно четири награди за организатор номер едно в света. Само България. Все още нямаме договор за догодина, но заради това отношение може и въобще да не го пожелаем.“

Надпреварата беше открита от многобройна делегация на организаторите, а при представянето им зрителите бурно освиркаха Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков. Министър-председателят подари на всички 12 пилоти бъклици за спомен, но до края на вечерта всяко споменаване на името му беше съпътствано с освирквания от феновете.

„Този шампионат изстреля България в друга орбита. Истината е, че без подкрепата на държавата и най-вече на освиркания днес Бойко Борисов, този световен шампионат нямаше да дойде в България“, заяви депутатът социалист Румен Петков, който е председател на Организационния комитет за Гран при на България и близък приятел на Богдан Николов”.(Дневник)

Това с „тъпата публика” не ви ли напомня на изблиците на главния ласкател на управляващото божество от страна на водещия в ТВ 7 Николай Бареков, който също толкова истерично обяви протестиращи фермери за „развилняла се селска пасмина”? Нещо много взеха да нервничат поклонниците на властта, които си въобразяват, че успяват да запушат с телата си всички пропагандни пробойни по „корабчето на ГЕРБ”( метафората е на самия Бареков, който се появи на екрана в неделния ден в нетипичната за него роля на оправдаващ се за скандала със „селската пасмина”, произведен от самия него).

Впрочем, освиркването на Борисов в „Армеец” не е първица – случвало се и преди в кратката история на съоръжението, както напомня сайтът „Гласове”.

С мощни освирквания са посрещнали зрителите на бенефисния мач на баскетболиста Георги Младенов думите на спортния министър Свилен Нейков, че новопостроената спортна зала „Арена Армеец“ в София е построена благодарение на Бойко Борисов. Мачът се проведе снощи, а преди него Нейков се опитал да поздрави Младенов от името на премиера, който не бил в залата.
Според източници на ГЛАСОВЕ Борисов не е присъствал на мача, защото не искал да рискува отново да бъде руган от публиката, както се случи по време на мача между „Лудогорец“ и „Левски“, който се проведе в Разград.
Тогава Борисов по традиция преряза лента по случай ремонта на стадиона, който е извършен с парите на собственика на футболния отбор. Вместо да получи овации от публиката обаче, премиерът беше освиркван и чу скандирания с нецензурни изрази по негов адрес. Това продължи, докато Борисов не си тръгна обиден някъде около 60-ата минута на мача.”

Да обобщим: освирквания по стадиони и зали ги има в реалността, но в медиите ги няма и това ги прави статистически неуловими – недоловими за лишената от правото на информация национална публика. Така ли ще спасяват „корабчето” на ГЕРБ и докога, пита се в задачата?

Отговорът е: до о(т)свиркването на медийния слугинаж от все повече зрители и читатели, а след това и на втория мандат на Борисов, заявка за който той направи отново, но без да си дава сметка каква лоша услуга си прави по пътя към него с такъв антураж. Казано с думите на известния афоризъм на Талейран за властта и щиковете: власт може да се вземе с пропагандни щикове, но върху тях трудно се седи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване