12/23/11 09:51
(http://psabev.blogspot.com/)

Вместо коледна картичка…

Целогодишно споделяме с вас неща, които са ни интересни, забавни, странни или просто за ни заинтригували и сме решили, че повече хора трябва да ги знаят. В навечерието на Коледа подготвихме 10 интересни факти и дори ги свързахме циклично. Как точно – достатъчно умни сте, за да се досетите! Весела Коледа!

1. Коледа трябва да се празнува на 20 май, решили в древна Александрия през 200 г. Днешната дата се е празнувала за първи път през около 380 г. от римляните.

2. Римляните са първите, които използвали паста за зъби. Тя съдържала прах от стрити мозъци на мишки.

3. Мишката на компютъра е измислена през 1963 г. в Станфорд, като оригиналът имал само един бутон и бил направен от дърво.

4. Дърветата поемат цели 90% от храната си през атмосферата, а едва 10% получават от почвата.

5. Почва с тегло 10 тона, разпределена равномерно върху един хектар образува слой с дебелина колкото монета от 1 лев. В природата са нужни над 500 години за образуването на слой почва с тази дебелина.

6. Дебелите хора (с обиколка над определен допустим размер) били уволнявани в Япония. Причината била, че според новоприет тамошен закон, ако служителите на дадена компания са дебели, фирмата отнасяла жестока глоба.

7. Глоба от 50 британски лири за неправилно паркиране получила Джоан Билингтън, след като неразумен шофьор блъснал нейния Форд Ка и избягал, а блъснатият й автомобил останал наполовина в храстите, наполовина на паркинга.

8. Паркинг с всички автомобили в света един до друг би имал размера на Тринидад и Тобаго или над 3,5 пъти големината на най-големия град в Европа, Лондон.

9. Лондонският Биг Бен всъщност не е прословутата часовникова кула. Тя се нарича официално Часовниковата кула на Уестминстърския дворец (известна и като Кулата на Св. Стефан). Биг Бен всъщност е името на 13-тонната камбана във вътрешността й. Тази камбана оповестява всеки кръгъл час с мощен звън.

10. „Звънят звънчета“ (Jingle Bells) е най-известната коледна песен. Тя обаче е писана за Денят на благодарността, а не за Коледа.

Желаем ви весели празници!



Подобни публикации

Публикувана на 12/23/11 09:51 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/2yzrSyVHw84/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване