12/26/11 10:28
(http://ivo.bg/)

Колко нова се очертава да е Новата година?

Коледата мина, но подаръците не секват: дарени сме от откровения на премиера Борисов, опаковани празнично с целофан от самохвалство, през който прозират доста дрънкулки.

След като наскоро препоръча на журналистите да си продадат
жилищата и да си направят собствени медии, щом толкова искат
независимост и свобода на словото, днес той доразви указанията си като избра за критерий държавата, която от години е в челната тройка на най-опасните места за живота на методично убивани (при все така неизяснение от полицията обстоятелства) журналисти. На тази бази Борисов направи извода, че у нас е по-добре, отколкото в Русия – там уволнявали главни редактори за неудобна спрямо властта редакционна политика, а у нас е точно обратното – опозиционерите на излизали от националния ефир.

„В рамките на два дни Волен Сидеров обиколи три национални телевизии, за да говори по мой адрес. Който иска да каже нещо лошо за мен, получава целия ефир. Пожелавам и в Русия да стане така“, даде пример с битата карта на беззъбата вече „Атака” Борисов.

Също толкова адекватно Борисов причисли към „опозицията” телевизията на своя приятел Гергов, на когото помага с някой и друг милион държавна пара ( като за преобразуването на военното летище в гражданско край Балчик за обслужване на частния голф клуб на олигарха). „bTV например никога не е била толкова опозиционна към правителството, колкото е сега”, заяви Борисов най-сериозно от екрана на същата тази телевизия, която той „обикаля” толкова често, колкото си пожелае.

Особено злощастно – от гледна точка на фактологията ( ако някой смее – да му я припомни), Борисов настъпи мотиката по темата за неговото освиркване. Не стига, че тя беше забутана в спортните рубрики, когато публиката в любимата му зала „Арена Армеец” изрази шумно презрение към личността му, не стига също, че в Русия освиркването на Путин при сходна ситуация неотдавна беше водеща новина в техния национален ефир (въпреки опитите на властта да излъже, че това не било освиркване), но на всичко отгоре премиерът пожела да се изложи с откровена неистина.

Най напред си призна: „Да, аз съм човек, на който това му влияе. Ядосаха ме“ по повод освиркванията, които получи преди седмица в зала „Арена Армеец“. А после реши да се сравни отново по абсурден начин със задна дата „конкуренцията” в лицето на Станишев( точно толкова основателно, колкото с Русия за медиите):

„В края на краищата всяка нация сама си определя начина на живот. Станишев не са го по никакъв начин освирквали, защото нямаше зала, където да го освиркват“, с типичния си самоуверен патос декларира Борисов. Обаче или лъже, или отново говори неосведомен. Осмелявам се да му опресня паметта за освиркванията на Станишев без претенции за изчерпателност, но все пак- за цели 5 на брой ( което не попречи на Станишев да заяви сега, преди няколко дни във Варна, че народът освирква в лицето на Борисов неговата провалена политика).

Например: на 14 юни 2009 г.1500 фенове на „Черно море“ освиркаха бурно премиера Сергей Станишев по време на посещението му на варненския стадион „Тича“. Както съобщи електронният сайт Varna-sport. com. Станишев импровизирал с посещението си след като открил в града предизборната си кампания. След това решил да се срещне с феновете и играчите на „Черно море”.

На видеото от събитието може да се види
Сергей Станишев, съпровождан на стадиона от Марин Маринов – Изпълнителен директор на Черно Море. След това Станишев се ръкува с кмета на Варна Кирил Йорданов.

„Предизборният гаф със Сергей Станишев, бе умело прикрит и потулен в репортажите на всички телевизии и вестници, отбелязва Varna-sport. Com, уточнявайки, че неканеният гост, въпреки острата реакция на запалянковците, получил плакет и фланелка с номер 9”.

Медийният слугинаж, разбира се, не е изобретение на Борисов, макар наистина този амбициозен състезател да е победител и в налагането на тази „спортна” дисциплина…

Но и това не е всичко по отношение на неистината, че Станишев никога не бил освиркван: пак по онова време, почти две седмици по-рано, в деня на Ботев, симпатизанти на „Атака” и граждани освиркаха премиера и на връх „Околчица”.

А има и още…

На 15 декември 2008 г. в аулата на Университета за национално и световно стопанство в София студенти буквално се подиграха на Станишев с реплики по време на лекцията му „Световната финансова криза и нейното отражение в България“. Особено бяха развеселени младежите от твърденията на лектора, че „у нас няма инфлация, а дори дефлация“ . Той пък им се скара:“Не ме апострофирайте!“, а след това си тръгна сърдит, оставяйки икономическия си министър Петър Димитров да се черви ( ако изобщо го умее) пред студентите.

Ако обаче цитираните по-горе инциденти са се случили някъде далеч от присъствието на самия Борисов и той по тази причина не ги е регистрирал, то какво да кажем за освиркването на Станишев в центъра на София именно по времето, когато Борисов беше кмет и водеше епичната си война да се докаже като активен борец срещу боклуците в града. Припомням написаното в този блог , което всъщност е по повод освиркване на Станишев и в Пловдив:

„Днес освиркан, утре отсвирен
By Иво Инджев ⋅ май 24, 2009 ⋅
Освиркаха Станишев в Пловдив.
Направили са го граждани. Последният път, когато това се случи публично, гражданите бяха общински съветници от София. Бяха предизвикани от режисираното среднощно появяване на министър – председателя на централен столичен булевард, на който той демонстрира загриженост за софийския боклук.
На събитието в столицата, макар и в крайно необичаен късен час, бяха накацали многобройни медии и новината, украсявана от надменната началническа усмивка на премиера, беше доведена до знанието на всяко българско семейство .
Сега в Пловдив освиркването също е филмирано, но липсва медийният ентусиазъм. Някак си не е поръчано. А и Станишев не се хили този път. Напротив, загубил е дар слово. Не ще да отговаря на въпроси. А как само отговаряше при случката с боклука – даже сам ги предизвикваше!
Сега го освиркват, утре го отсвирват. Това ще да е знамението на гражданското неподчинение в Пловдив, което най- после развали непомръкващото самочувствие на др. Станишев. Утре и в други градове.”

Най-интересното в този финален за годината обобщаващ годината автошарж на Борисов за Борисов от телевизионния екран, оставям за финала. Много е подходящо за целта откровението на Борисов, че от една страна вицовете за него не му били много интересни, но пък от друга му ги докладвал бързо министърът на вътрешните работи. Не друг, а шефът на МВР се оказва трансмисията за настроенията на народа пред началника на държавата. Досущ като при Тодор Живков, когато в БТА се списваше специален , супер секретен бюлетин с вицове и слухове, дочути от кореспондентите на агенцията в страната (само кореспондентът на БТА в Пазарджик Лили Тодорова отказа да пише тези доноси и беше уволнена – и днес не е нито главен редактор, нито собственик на медия, а редови журналист в централна софийска медия).
И си мисля, пишейки всичко това, дали наистина ще е много нова задаващата се Нова година или май сме я преживели преди повече от 22 години?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване