12/27/11 09:15
(http://ivo.bg/)

Ще (ни) бие ли дузпата Борисов и през 2012 година?

Няма по-ярко обобщение на отиващата си година от соловата роля на премиера Борисов в комедията с неговите футболни подвизи. В нея има всичко: от възхода му в класацията “Футболист на годината” до падението с неизпълнено обещание от негова страна да „ не скромничи” и да си я вземе. Цикълът „обещание-лъжа”, основна характеристика на властта, възкачена от очакванията на избирателя за възмездие спрямо предишните грабители, зрелищно се затвори в този бездарен сюжет. И тъкмо, когато вече изглеждаше, че тази символика ще си остане ненадмината, се оказа, че пак сме подценили главния сценарист на драматизацията.

Годината все пак приключи с футболен подвиг на Борисов. „Неговите” футболисти от Бистрица получиха медийна трибуна като национално значимо спортно явление. „Витошките тигри” победили ветерани от ЦСКА и „Левски”, което предизвика позаспалия медиен възторг от футболния отбор, украсяван от присъствието на самия Бойко Борисов. Дотук- нищо необичайно. У нас е така от доста години и вече сме на път да свикнем както бяхме се приучили да не обръщаме внимание на простотията на гения от Правец. Но някои непочтителни колеги, например от Медиапул, развалиха примиренската дрямка с „разкритието”, че победата на шопските юнаци над ветераните е постигната с помощта на дузпа, която самият Борисов присъдил на своя отбор без да пита съдията.

Ето тази дреболия е наистина достойна за медийно внимание, нищо че не се забелязва такова. Защото в капката истина се отразява цялата същност на управленския маниер, налегнал България. Един човек управлява еднолично като сам си определя правилата и не се спира пред нищо, за да постигне целта си.

Сега, когато имаме вече методологията за оценка на събитията, можем в навечерието на 2012 година да се опитаме да прогнозираме близкото бъдеще ( Борисов си определи хоризонта само до 2013 г.- да опитаме и ние да последваме мисълта му).

Във всички случаи не се очертава Борисов да се промени. В това поне се е доказал- не изневерява на нрава си да гони целта без оглед на средствата. А целта му е властта. Следващият мач са парламентарните избори и премиерът вече е заявил ясно намерението си да се класира за още едно първенство под неговата съдийска свирка. Следователно ще станем свидетели на безкомпромисно ритане по кокалчетата на всеки, застанал на пътя Му. Медиите са сритани достатъчно и ще премълчават удобно фаловете на властта, както правят с въпросната дузпа. Какво обаче ще прави център нападателят с целокупния народ? Колкото и да го финтираш, не можещ да надиграеш всеки избирател.

Някои опитни участници в нагласени мачове вече намекнаха очакванията си за възможен изход от ситуацията. Бившият премиер Станишев прогнозира възможни предсрочни избори, а от името на ДПС Лютви Местан „намигна” на публиката с намек, че бил дошъл краят на еднопартийното управление и се задавало коалиционно такова.

Така че основната интрига на 2012 година е във въпроса дали Борисов ще си свири сам дузпа като предизвика предсрочни избори с цел да обере остатъчните овации на запалянковците преди да са се разочаровали необратимо от неговата игра. Нали за Борисов казват, че бил „политическо животно”, което надушва накъде духа вятърът?

Никой не бива да се съмнява, че Борисов е способен на всякакви комбинации, включително и такива, каквито многократно е отричал. За него е важно да ни бие дузпата и няма да се поколебае да го направи, ако се запази тенденцията към спад на доверието в неговото управление при все още значима подкрепа за личността Му. Онези, с които се е обкръжил, едва ли ще посмеят да му се опълчат заради предсрочното прекратяване на мандати им. В качеството си на „мъжа в семейството” на управляващите, за какъвто той сам се определи вчера в едно телевизионно интервю, мнението на „съпругите” в харема му няма значение. А дали дузпата няма да доведе до автогол, това вече наистина не известно- дори и на самия Него. Ако беше сигурен в успешната развръзка от такъв ход още днес щеше да ни заплаши с най-тежкото наказание – риска да се лишим от ръководството му, поставено на карта с една предизвикана дузпа под формата на предсрочни избори. Така че интригата се запазва. Предсказуемият по отношение на целта Борисов е абсолютно непредвидим за средствата, които е готов да употреби.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване