12/28/11 16:13
(http://www.bivol.bg/)

Цветлин и цветанушките

yovtchev
Фото: Надежда Чипева, Дневник

Цветлин Йовчев ще стане шеф на кабинета на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. За бившия контраразузнавач "номер едно" има и по-подходящ пост от тази синекура, например да замени шефа на външното разузнаване Кирчо Киров, определен като "подлизурко" от американския посланик. Но щом е приел и мисли, че ще е полезен на мястото на разследвания от ДАНС ген. Никола Колев, той си знае.

Бих предложил Йовчев за ченге на годината. Бързо се забрави достойната му постъпка да подаде оставка като шеф на ДАНС след скандала със записите, разкрили премиерския и президентския патронаж над фабриката на един крадец на акциз: Мишо Бирата. Оставка незаслужена, защото основният виновник беше не Цветлин, а Цветанушка...

Оставка от такъв пост и при такива обстоятелства е толкова рядко явление в България, че трябва да се припомня и дава за пример при всеки повод. Йовчев може да бъде похвален и за други дела. Той овладя ДАНС, превърната от Алексей Петров в рекетьорска банда. Изгони от България няколко агента на СВР, занимаващи се с препиране на натрупаното от руската мафия и руските разведки. При това един от тях, издирваният от Интерпол за тежки престъпления Костя Циганов, беше направен български гражданин с благословията на ДС-кадъра Иван Драшков и переше пари с покупки на дипломатически имоти от брат му Петър Драшков. Доста решителен и безкомпромисен е бил Йовчев като шеф на ДАНС, за да предприеме такъв ход.

Цветлин Йовчев има и спорни моменти в биографията си. "Приятелските" му разговори с шефа на Апелативния съд Пенгезов никак не са за хвалба. Недоумение предизвиква и увлечението на Йовчев по псевдонауката Невролингвистично програмиране (НЛП), както личи от цитираната от него литература. Покрай президента, който е бивш астролог, тези квазиакадемични интереси на шефа на кабинета могат да се развият и обогатят. Няма лошо, стига да не застрашат националната сигурност.

Накратко, Цветлин Йовчев беше позитивен и сериозен елемент, бяла врана на фона на калинките и цветанушките, изпъстрили управлението. Дори имам подозрение, че той си подаде оставката като протест срещу варварското изтръгване на признания от подчинения му whistleblower, презаписал "Ало, Ваньо" с диктофон от слушалките на възпроизвеждащия компютър. Казват, че разпитващите малко се престарали и му счупили капачката на коляното.

Какво се чудите? Това да не ви е шпионски филм със "серуми на истината" и психологическа обработка? Това е страна, управлявана от дива балканска мутра, трафикант на амфетамини. В тази страна главното ченге е Цветанушка... 

Толкова могат цветанушките. Не могат например да докажат, че откупът-дарение за Ангел Бончев е отишъл при свързани с Алексей Петров - Трактора лица. Това упражнение е постижимо за всеки що годе грамотен разследващ журналист, а за тях не е.

Сигурно защото става с четене, а не с поголовно подслушване и... с теслата по кокалчетата.

Публикувана на 12/28/11 16:13 http://www.bivol.bg/cvetlin.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване