01/02/12 16:20
(http://ivo.bg/)

Лява ръка, десен поп

Зададе се вероятност да бъде осветена поне част от истината за държавно-партийната гавра с религията от времето на комунизма чрез осветяване на досиета на днешни . Това разбуни левия кошер. В него избухна нещо като въстание. Поставяйки знак на равенство между гоненията срещу църквата в НРБ и нейните проблеми във времето на разкола след преврата от 1989 г., в интернет днес може да се прочете следната тирада на Велислава Дърева:

„ЗДРДОПБГДСРСБНА
Зад тази умопомрачителна абревиатура се крие Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската Народна Армия.
Истинското име на този “закон” е още по-дълго:
Закон за разгрома на националната сигурност; за убийството на българското разузнаване и контраразузнаване (стратегическо, военно, научно-техническо, културно); за съсипването на българската дипломация; за посегателство срещу свободната, независима и самоуправляваща се адвокатура; за ритуалното унижение на почтени личности; за омърсяване на честните и за прикриване на подлеците, що ни учат на морал; за оневиняване на виновните и за опозоряване на достойните; за възхвала на всяко покушение срещу държавата и за осъждане на себеотрицателните, работили за държавата; за опрощаване на престъпленията, извършени от политическата полиция, която е отровната мая и моторът на тайната власт, и за преутвърждаване на тази власт над държавата.
И най-сетне – този закон е инструмент за разтерзаване на Светата Българска Православна и Мъченическа Църква, и за инспириране на нов разкол в Църквата в името на убоги, мерзки, егоцентрични интереси. Заради едната “суета сует”.

Понеже не желая персонална полемика по тема, по която Велислава Дърева се специализира от години като неофициален говорител и адвокат на БПЦ срещу всеки и всичко, омразно на БСП ( тя, не забравяйте все пак, е дългогодишен член на ВС на БСП, самоотвержен медиен бранител на Георги Първанов срещу всеки, дръзнал да го критикува), преминавам към обобщението, направено в сайта Медиапул:

„В разпространено до медиите обръщение група български интелектуалци от последните 30-40 години, заемали високи позиции в комунистическа и официално атеистична България по онова време, днес се обявяват в защита на Българската православна църква, „огорчени и възмутени от интригите и нечистоплътните атаки срещу нея“.

Интелектуалците силно заявяват и принадлежността си към „общността на миряните и духовенството, съставляващо БПЦ“.

Без да съобщават защо на втория ден от новата година се е мобилизирало красноречието им и жертвената готовност да застанат на амбразурите, интелектуалците заявяват:

„Набира скорост една зловеща тенденция – да се обругава всичко, което е изконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура“.

„Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели. Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството”, се казва в изявлението.

От този пасаж става ясно, че гневът на интелектуалците е породен от полемиката около прословутия линкълн на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил, която пък извади от забравата и полемиката около лукса, с който обича да се обгражда Пловдивския митрополит Николай. Тази полемика бе изтълкувана от говорители на църквата като намеса на външни за нея сили в борбите за влияние в Светия синод.

Последва и упоритата битка на Синода срещу отварянето на досиетата на свързаните с бившата Държавна сигурност представители на висшия клир. След което БПЦ се противопостави остро и на медицинската намеса срещу безплодието.

„Целта е ясна – лесно се управлява стадо, чийто духовни пастири са разпилени или компрометирани. А всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните хиляда и сто години има именно Българската Православна Църква“, продължава изявлението на интелектуалците.

„През това хилядолетие, наситено с върховни изпитни и потресения, истинският защитник и самоотвержен пазител на българското е било именно Православието”, поясняват авторите.

След което навлизат в съществената част:

„Всички ние, миряни и духовенство, съставляваме Светата Православна Църква и от нашите общи усилия, вяра и подвизи зависи утвърждаването на правдата и доброто на българската земя. Ние не можем да бъдем равнодушни и безразлични, когато недобросъвестни и невярващи със зли думи, лъжи и клевети се опитват да разрушат, да разградят България и я обрекат на нови мъки и страдания“.

„Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните. Нека не се поддаваме на това зло, което ще ни донесе нови злини и страдания. Днес повече от всякога е необходимо да пазим единството на Църквата, а също и чистотата и силата на Светото Православие, за да бъдем по-силни и по-уверени в преодоляването на тежките изпитания, които ни се налага да изтърпим“, завършва посланието.

Изявлението е адресирано до Негово светейшество Максим, Патриарх български и членовете на Светия синод.

И следват подписите на интелектуалците: Антон Дончев – писател, академик, Ангел Гълъбов – академик, вирусолог, Андрей Пантев – професор, историк, Борислав Стоев – художник, професор, Васил Проданов – философ, чл. кор., Венцеслав Кисьов – професор, актьор и поет, Георги Бакалов – историк, професор, Георги Марков – историк, академик, Дамян Дамянов – професор, член кореспондент, Дора Бонева – художник, Стефан Драгостинов – професор, композитор, Иван Юхновски – академик, химик органик, Иван Маразов – професор, изкуствовед, Иван Гайтанджиев – журналист, посланик, Иван Гранитски – писател, литературен критик, издател Ивайло Мирчев – професор, художник, Константин Косев – академик, историк, Красимир Спасов – професор, режисьор, Любен Зидаров – художник, професор, Любомир Левчев – поет, Панко Анчев – литературовед, почетен доктор на Литературния институт „М. Горки“ – Москва, Пенко Русев – филмов продуцент, Славчо Вълчанов – професор по богословие, Тихомир Стойчев – експерт по национална сигурност, Хайгашод Агасян – композитор.

Оставена е бележка, че обръщението е отворено за още подписи.

В посочения списък преобладаващата част интелектуалци са бивши видни членове на БКП. Някои от тях са осветени от комисията по досиетата като сътрудници и служители на бившата Държавна сигурност”.

Имам само един въпрос за финал: къде бяха левите интелектуалци да се възмутят, когато лявото им правителство, начело със Станишев, се реши на хитрия ход да пусне „неутронната бомба” с разсекретяване на досиетата на принципа „всички са маскари”? Опитаха се да унищожат морално изявени противници на комунизма и метаморфозите му, обявени по тази причина за предатели и едновременно да покрият със слава верните на ДС другари и другарки, които се гордеят с тази принадлежност по силата на индулгенцията, дадена им от самия др. Георги Първанов, обявил от „амвона” в НДК,че лично се гордее с агентурното си минало, което би повторил, ако имаше начин.

Лоша услуга на БПЦ правят въпросните неканени (?) адвокати- с такива защитници, хилядолетната институция няма нужда от врагове. Но още по-лошо ще постъпи Църквата, ако благодарствено си замълчи и приеме да бъде представяна толкова дискредитиращо и по този начин потвърди основателността на подозренията, че висшият й клир се е превърнал в тъкмо онова последно убежище на комунизма, от който самият той би трябвало да брани България и православните.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване