01/04/12 08:41
(http://vasvalch.com/)

Оптимистично за 2012

pink_glassesЧудех се какъв да е първият “истински” пост за тази година. Минаха ми много сценарии през главата, докато, както често се случва, идеята кацна сама на рамото (добре де, монитора) ми. Ще ви разкажа защо очаквам 2012 да е още по-интересна в професионален план и особено за тези, които се занимават със социални медии. Не, не съм си сложила розови очила – просто гледам графики.

Всичките ми мисли са базирани на не една и две прогнози за новата година. И все пак аз се влияя визуално, затова най-сериозно ме убедиха две графики. Първо, да си поговорим за вниманието, което социалните медии получават и за реалното им използване. Всички говорим за социалните медии и тяхното значение за марките и изглежда направо невероятно, че сме още в началото на развитието на добри практики за използване на тези технологии. Но наистина е така. Всеки в маркетинг бранша може да се сети за достатъчно компании, които или идея си нямат, или, още по-лошо, използват зле социалните медии. Но за тях говорим рядко, когато споменаваме новите комуникационни канали и едва ли не излиза, че всичко вече е измислено и създадено. Това обаче далеч не е вярно, защото цикълът на вниманието към и говоренето за социалните медии не отразява правилно използването им. Мисля, че сме на върха на по-бързо развиващата се крива от графиката по-долу (взета оттук), а у нас сме дори по-далеч от върха на втората крива, отколкото е показано.

hype-overlapping-adoption-for-social-techs

Можете да приемете твърдението ми като причина за отчаяние от българския маркетинг, но можете да го приемете и като повод за оптимизъм – все пак има много път нагоре, а това е и световна тенденция (за да не развиваме пак комплекси колко сме назадничави).

За да развия тезата си, ще прибегна и до втората причина за оптимизъм. По-горе компаниите са разделени на три групи (early adopters, mainstream и long tail), но ако се придържаме към традиционното делене, говорим за пет групи (иноватори, ранни последователи, ранно мнозинство, късно мнозинство и изоставащи). Forrester Research обвързват това делене с пет етапа на “зрялост” в практиките свързани със социалните медии.

  1. На най-ниско ниво в развитието си са компаниите, които нямат желание да използват социални медии заради негативни впечатления или прекомерна разнопосочна информация. Те са равни на познатите “изоставащи”.
  2. Следват компаниите, които вече правят еднократни опити с кампании в социалните медии. Те са сходни с късното мнозинство, но носят на компанията предимно комуникационен хаос без позитивни дългосрочни резултати.
  3. На следващото ниво говорим за компаниите, които осъзнават добре силата на новите медии и отделят човешки и финансов ресурс за използването им. Вече се наблюдава координация между отдели и ясен мениджмънт на действията. Това е еквивалентът на ранното мнозинство.
  4. Стигаме до ниво, където действията в социалните медии са не само ясно координирани и разпределени, но се полагат усилия за оптимизиране на процесите и постигане на по-добри резултати. Естествено, това е характерно само за компании, които имат достатъчно опит в дигиталните канали – ранните последователи.
  5. На последното ниво организацията има не само служители, чието задължение са социалните медии – всички служители са обучени за комуникация в социалните медии. Много лица могат да говорят за компанията, като те са тренирани да съзнават своята отговорност за представляването на корпоративния имидж.

Chart_1_maturity-story

Коя, в крайна сметка, е втората ми причина за оптимизъм ли? Мисля, че в България може да сме стигнали до третото ниво, но именно през 2012 ще видим интересни примери и за по-високите нива на зрялост. Оптимистично настроена съм, защото чувам за все повече компании, които инвестират сериозни бюджети в social комуникация – и, разбира се, търсят все по-висока възвръщаемост.

___
снимка:  Vanderlin



Още по темата:

  1. 2012: година на мобилния маркетинг и социалните медии
  2. Какво са социални медии?
  3. Бъди социален – част 1

Публикувана на 01/04/12 08:41 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/w0dc7h-qbJo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване