01/06/12 13:16
(http://www.azcheta.com/)

2011-та: Едно добро начало за Knigazateb.com

2011 г. се търкулна и си замина с гръм и трясък, а „Книга за теб” се доближава с бързи крачки към първия си рожден ден. Той е през февруари и вече мислим разни изненади за теб, за всички наши приятели и клиенти. Но за това - когато му дойде времето.

2011 беше странна година за една странна книжарница като нашата. Редуваха се възходи и падения, но и за миг не се усъмнихме, че вървим по правилен, различен от на всички останали път. Запазихме основната си философия да добавяме само книги с положителни лични ревюта в „Книголандия” и „Аз чета”, отказахме се да продаваме редица медийни „бестселъри” просто защото не смятаме, че те заслужават да давате парите си за тях. И в края на годината таблицата ни с поръчки получи ето това изражение:

Класацията ни за 2011 г. беше силно оспорвана, особено за първото място, борба се водеше буквално до последния момент. В средата също настъпиха съществени промени след "нахлуването" на така чаканата официална биография на Стив Джобс и „Физика на тъгата” на Георги Господинов, които само за две седмици успяха да си извоюват мeстa в челната десетка. Горди сме, че нашата класация почти не прилича на тази на никоя друга книжарница и част от нашите бестселъри са си само „наши” – вярваме, че добрата книга си заслужава, без значение кога е издадена.

Трябва да се отбележи, че на голямо внимание се радваха и нашите промоционални пакети с тройки заглавия – книгите на Карлос Руис Сафон, цялата трилогия „Милениум” на Стиг Ларшон, фантастичните романи на Робърт Хайнлайн, а в последните седмици и трилогията „Игрите на глада” се засилва покрай задаващия се първи филм. Ние пък сме сигурни, че няма как да е по-хубав от написаното от Сюзан Колинс, естествено.

Добре, стига сме говорили - минаваме по същество с 10-те най-поръчвани книги за 2011-та година в твоята лична книжарница - Knigazateb.com:

На десето място по продажби застана декемврийският хит на „Изток-Запад” – „Картата на времето” на Феликс Палма. Доста време фантастичната история с главен герой Хърбърт Уелс можеше да се поръча ексклузивно само от нас и сме щастливи, че се възползвахте от тази възможност.

Стъпка по-нагоре – на девета позиция – застава дългоочакваният „Танц с дракони” на Джордж Мартин („Бард”), който първо набра скорост и на ангийски. Около книгата имаше и напрегнат момент с липса на бройки след пускането на българското издание, но благодарение на вашето разбиране всеки успя да получи поръчаната си книга.

Осмо място зае автобиографията на Патрик Суейзи и Лиса Нийми – „Моят танц със живота”. Искрена книга, писана буквално месеци преди предизвестената смърт на великия актьор, успя да накара Христо дори да хареса „Мръсни танци” и той да напише едно от най-откровените си ревюта, което вие оценихте подобаващо.

Магическото седмо място отиде при една магическа книга, която няма да се уморим да ви препоръчваме – „Сянката на вятъра” и Карлос Руис Сафон. Издаденият преди няколко години роман продължава възходящото си развитие и печели нови и нови фенове, които единодушно обявяват автора за един от най-добрите писатели на нашето време.

Шестата позиция бе завоювана от най-продаваната книга в световен мащаб за миналата година – „Стив Джобс. Официална биография” на Уолтър Айзъксън („Софтпрес”). Историята на изданието ви е позната - предварителните продажби в световен мащаб започнаха близо половин година преди официалното пускане, което пък бе изтеглено няколко седмици напред заради смъртта на Джобс. Най-хубавото - книгата излезе почти веднага и у нас. И така успя да се нареди на почетна позиция и в нашия списък с бестселъри.

Стъпка по-горе – на пето място застана нашата малка гордост – Мария Василева и „...малко той, малко аз, малко ние” („Ерго”). Заради такива книги една прекрасна млада дама нарече нашата книжарница „лична” – мястото, където да споделиш книга на/с приятел. Мария заслужава това признание за неуморния си труд в блога „Разпилени парченца...”.

Номер четири е още една декемврийска буря, която отнесе класациите – дългоочакваната „Физика на тъгата” на Георги Господинов („Жанет 45”). Повече от десетилетие след дебютния си "Естествен роман" Господинов вече е фактор в българския обществен живот и успехът е закономерен. Алекс предрича заглавието тепърва да има истинския си връх на интерес, така че остава да видим.

На трето място, може би изненадващо, се нареди „Затъпяване: скритата цел на държавното образование” на Джон Гатоу, една от най-провокативните книги за образованието, излизала у нас. В спорът се ражда истината, а Гатоу наистина умее да провокира. Ревюто на книгата в „Книголандия” е сред най-четените и „харесвани” във „Фейсбук” и присъствието в челната тройка в крайна сметка е оправдано.

Втората позиция остана за „Стив Джобс - iЛидерът” на Джей Елиът и Уилям Саймън, независимо от негативното ревю в „Книголандия” в контраст с положителното в „Аз чета”. За нас е ценно, че вие правите своя собствен избор – виждаме ролята си не като съдници, а просто като читатели – нашето мнение за някои от книгите може и да не е меродавно и поръчките за тази книга доказват това. Важно ни е обаче да не изневеряваме на себе си в едно - наистина да четем книгите, които ви предлагаме, и да ви казваме искреното си мнение за тях.

И накрая, драматичният победител в класацията ни за 2011 г. – „Псевдонауката” на Бен Голдейкър! Любима книга на Христо, той успя да зарази страшно много хора с желание да я прочетат и резултатът е налице – заглавието определено беше един от хитовете на есента и не спира да се продава добре.

Във връзка с този успех и специално за „Книга за теб” Голдейкър ни написа: „It's pleasing to know that there are nerds everywhere, and that so many people share my pleasure in pulling bullshit apart!”. Ще си позволим да го преведем - "Приятно е да знаеш, че навсякъде има "зубъри" и че толкова много хора споделят моето удоволствие да разкарвам гадостите!".

Е, това беше за 2011 г. Новата 2012 г. пък започва изнедващо силно и след невероятно силния ни месец декември гледаме с още по-голям оптимизъм в бъдещето. И си пожелаваме същата тази крива, която виждаш горе. Но този път не започваме от Кота 0, а от високото (поне за нас) ниво, до което достигнахме заедно с теб.

Благодарим ти, че споделяш нашите мечти и страст към добрите книги!

Успешна 2012-та година!

Алекс и Христо,
Създатели на Knigazateb.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване