01/07/12 16:12
(http://www.azcheta.com/)

“Адските машини за желания на д-р Хофман” - метафоричният експеримент на Анджела Картър

Представете си телевизор. От онези стари, магьоснически кутии - големи и солидни, които в старите филми биват оглеждани от всички страни, за да се открие магията на образите.

А сега си представете вашите майки и бащи и първото им съприкосновение с телевизора - изумление, почуда, радостно вълнение, трепет - съсредоточени върху малкия екран, където могат да бъдат прожектирани всички скрити и явни плодове на човешкото въображение. За да преживеете всичко това във века на все по-бързо и бързо развиващите се комуникации, в света на Facebook и Twitter, не ви трябва нито PC, нито таблет, нито iPhone, а просто една книга.

Всичко, което е населявало сънищата ви, всички гротескни или фантастични образи, които са се раждали в главите ви, всички митични и приказни видения, които са населявали детството и юношеството ви, всички потискани или отприщвани от сексуалните ви желания на възрастни образи - всичко това е изобразено по един изключително виртуозен начин от Анджела Картър в „Адските машини за желания на доктор Хофман”.

Д-р Хофман - по готически забулена в мистериозна тайна личност (в чието лице можем да изберем да припознаем или Е.Т.А. Хофман - един от най-прочутите ковачи на приказно-фантастични образи, или Феликс Хофман - първият, синтезирал аспирина и хероина, а защо не и двамата, или никой от тях) - отприщва грандиозна война, използвайки чистата еротоенергия, за да акумулира и материализира всички фантазии, скрити в човешкия ум.

Тръгнал на кръстоносна война срещу всичко общоприето и най-вече времето, докторът си е поставил за цел да освободи човека и неговите желания. Консервирал мъдростта на умрялата си жена китайка, заедно с балсамирания й труп, извлякъл най-важното от теорията на своя предшественик - оргаистичната идея - както и мозъка му, д-р Хофман не се свени да използва собствената си дъщеря във войната - Албертина.

Албертина - героинята, която най-често сменя формата си. Тя е ту сън, ту реалност, в един момент - черен лебед, жена с прозрачна плът, в друг - момче-слуга, хермафродит, сводница и т.н. И няма ли символика в това, че един от най-старите музеи за графично изкуство във Виена също носи името Албертина?

Главният герой на тази история, в която има всичко, буквално всичко, което един читател може да си пожелае, показателно носи името Дезидерио. Да, желание. И не рядко на скитащия в обувките на Синдбад?, Одисей? му се струва, че скритите му, а и явни желания стават причина за един или друг катаклизъм. Приключенията му са чудновати и екзотични, образите, с които се среща - неповторими.

Дезидерио разказва историята на своя подвиг, своята любов и в крайна сметка на своя живот, а зад гърба му надничаме всички ние, читателите, които доброволно сме се отдали на измамните химери на литературата. Също като него ние отричаме, че сме под влиянието на фикционални образи. Ала той се влюбва в непознатата с пламтящо сърце, която се явява в сънищата му…

“Адските машини за желания на д-р Хофман” не е като повечето книги, които сте чели. Тя е пропита с характер и тънка ирония, с разнообразна галерия от персонажи, с множество обрати и неочаквани заплитания на сюжетната линия. Тази книга внесе доза вълшебство в битието ми за празниците. Затова забравете за всякакви технологични иновации и хващайте книгата - тя е най-добрият източник на всестранни илюзии.

Вземи тази книга с отстъпка!




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване