01/08/12 15:28
(http://www.reduta.bg/)

Анатемата не е панацея*

Схиархимандрит Касиан

игумен на манастир “Благовещение” край Кюстендил

Срамно е да се заклеймява създаването на живот

През последните дни висшият духовен клир ни залива с безумни инсинуации и анатеми. Висши духовници от синода се упражняват върху канона и спазването му в днешния модерен свят. Срам и позор е позицията му относно ин витро и сурогатното майчинство. Забраните, които валят от клира, издават необяснимо невежество и само предизвикват скандали. Никой не казва на хората за какво всъщност става дума. Истината е, че светата църква борави с тайнства при създаване на тайната живот (ЧОВЕК). В случая става дума за тайнството брак. На светските хора трябва да се обясни, че то не е мистика, а законно, съвместно съжителство между мъж и жена с благословение да раждат и възпитават деца.

Науката – и в частност медицината, не са враг, когато помагат при физиологични проблеми в изпълнението на това тайнство. Хората не са познавали болестите в миналото и не са могли да ги лекуват. Сега това е възможно и е безумно тази медицинска помощ да се заклеймява.

Разбира се, че канонът не забранява ин витро, защото то спомага за тайната живот. То е нормално и благословено, защото задължителна необходимост е да се създава този нов живот, наречен човек. Да се анатемосва, си е чиста проба невежество. Тогава трябва да се забранят и всички лекарства и болници.

Тайнството се нарушава, когато по лабораторен път се взема биологичен материал от трети човек. Когато няма друг начин за едно семейство да реши своя здравословен проблем, на мъжа и жената трябва да се обясни, че излизат от канона. Те трябва сами да вземат решението си, но не да се заклеймяват. Решението си е тяхно житейско право. В живота има и осиновяване на деца. Дали това осиновяване е на ниво зародиш или новородено, проблемът е един и същ.

Напоследък обаче става практика всичко да се анатемосва. Излиза някой висш духовник, хвърля някакво безумие в публичното пространство, после друг се опитва да му замаже думите и да потуши скандала. Със забрани не става. На хората трябва да се обясни канонът, който не е схоластика и не пречи на живота, а напротив – помага да се разбират проблемите ни в този живот. Да знаят нормите и сами да взимат решения. Жалко е, че няма кой да го направи.

Проблемът с досиетата пък е много тежък и страшен. Обществена тайна е, че по време на атеистичния режим заемане на отговорни постове не можеше да стане без членство в партията. Но за духовници канонично това е недопустимо, защото те служат на Бога, а новата власт Го отрича. От канонична гледна точка това е ерес. Ако първият еретик Арий, поради твърдението му, че Иисус Христос не е Бог, а е човек, е предизвикал събирането на Първия вселенски събор, то новата власт отрича Бога в трите Му Ипостаси, което е несравнимо по-страшно от твърдението на Арий. Както е постъпено с Арий, така трябва да се постъпи и сега. В набора документи за приемане в клира на БПЦ трябваше да има и собственоръчно подписана декларация, че кандидатът не сътрудничи на ДС. Евангелието казва, че не може да се служи на двама господари. Ако има конфликт между висшия клир и духовенството, той не бива да става достояние на народа, защото по това те ще познаят, че не сме Христови ученици. Затова трябва да пазим вярата ни чиста, за да не правим компромиси със съвестта.

………….

Препечатваме текста на о. Касиан от в. „Стандарт” заради човешката му позиция и смелостта му да посочи на „светите” отци, че те са призвани да са връзката ни с Бога, а не пречка по пътя към него.

Публикувана на 01/08/12 15:28 http://www.reduta.bg/?p=2271
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване