01/08/12 07:36
(http://www.azcheta.com/)

Валсът на костенурките: любов и убийства от Катрин Панкол

„Можеш да накараш да сведе очи човек, който те обича – не и човек, който те желае“

С нетърпение чаках излизането на „Бавният валс на костенурките“ – продължение на „Жълтите очи на крокодилите“ на Катрин Панкол. Историята на свитата Жозефин, изоставена от мъжа си Антоан, заминал да управлява ферма за крокодили, все още ме посещава от време на време в мислите ми. С тази нагласа започнах да чета и втората част на нейната история.

Може би когато си изградим продължението, прожектирайки в съзнанието си наша собствена история, не винаги очакването ни се оправдава. Борих се със собствената си нагласа около 2 месеца и в началото книгата определено не ми вървеше. Но понякога просто трябва да се оставим на течението да ни понесе натам, накъдето е решил авторът. Така и направих, за да се пренеса отново в света на Жозефин, макар и не онази, която очаквах.

Какво се случва, ако получиш по пощата колет от починалия ти вече мъж? А докато се прибираш, нагизден с новата си екстравагатна капела и те нападнат с намерението на те прободат в сърцето 20 – 30 пъти? Или пък мъжът, който ти се струва толкова мил и възпитан, те пързаля постоянно, за да се грижи за брат си – известен манекен с ужасен нрав и нервни пристъпи? Да, животът на Жозефин определено не се развива като по ноти в тази книга. Но този път писането на книги не стои в центъра на историята.

Катрин Панкол развива сюжетната нишка, оплитайки зловещите убийства на жени и странното спасение на Жозефин от ударите на ножа на престъпника. Към този леко зловещ мотив авторката прибавя възможността Антоан да е възкръснал и спасен от зъбите на крокодилите, да дебне в Париж удобен момент да се завърне… или да направи нещо друго.

Любовните трепети на главната героиня и на дъщерите й Зое и Ортанс гарнират крими-линията, поставяйки основите за третата част от книгата. Падението на красивата и повърхностна Ирис и на отвратителната й майка Анриет пък внасят задължителната доза отрицателни герои в книгата, карайки те да се замислиш дали някои от хората, които срещаш по улиците не са точно такива личности по душа като двете дами. И като към този коктейл прибавите безкористното приятелство на Шърли, гангстерските изпълнения, в които се забърка Ортанс, лъч светлина от модния подиум, малки пълзящи костенурки, едно куче и Саша Гитри, ще получите бегла картина какво ви очаква :)

Надявам се третата част да излезе по-скоро и този път си обещавам, че се се оставя на думите на Катрин Панкол, без да градя кули и да измислям продължения!



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване