01/10/12 21:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Какаови палачинки с горгонзола и карамелизирани круши

Със сладко-солените комбинации съм в любовни отношения този сезон, даже обмислям още едно предложение, чиито процес на осъвършенстване все още се развива на записки и някоя и друга проба. Междувременно търся добър начин да обработя термично мандарини, за да мога да ги използвам в некласическа комбинация в класически десерт и се чудя дали и него да не направя в този стил. Продължавам работа, то само ще си покаже. А когато в ръцете ми попадне нов продукт, обезателно следва проба и нова рецепта. Веднага.

Всъщност рецептите ще са две (засега) - една сладка и една солена. Но ще започна със сладката, която е и по-присъща за въпросния продукт. А той е златен сироп (golden syrup). Винаги досега, в различни рецепти, които съм адаптирала, ми се е налагало да замествам златния сироп с нещо друго. Той има консистенция на течна глюкоза, сладък е като мед и в зависимост от рецептата това бяха основните два заместителя. Но никога не съм предполагала за силният му вкус, такъв какъвто нито един заместител няма – карамел. Изпаднах във възторг, когато опитах сиропа. Чудя се защо не ми е хрумвало да потърся рецепта за направата му вкъщи. Оказва се че не е трудно, но трябва да се спазят определени пропорции, да се следи температурата докато сиропа ври и да се улучи точният момент, когато е готов. Да, иначе не е трудно. :-)

Може би някой друг път ще опитам да го приготвя. Сега му се наслаждавам готов и изпробвам разни неща с него. Първото, което предлагам е прекрасна закуска в сладко-солена комбинация. Съчетах в нея палачинки приготвени с какао (много са добри!), които напълних със смес от маскарпоне, горгонзола и мед, а за финал добавих карамелизирани в златен сироп круши. Всичко това ми се стори неустоимо вкусно, не само за съботната закуска, а и като предложение за брънч или парти хапки.

Какаови палачинки с горгонзола и карамелизирани круши

По идея от lylesgoldensyrup.com

Посочените количества са за 6-8 броя палачинки.

За палачинките:

  • 120 гр. брашно
  • 1 супена лъжица какао
  • 300 мл. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 25 гр. масло, разтопено (1 супена лъжица с връх)
  • 1 чаена лъжица захар
  • щипка сол

Брашното и какаото се пресяват. Яйцата, захарта и солта се разбиват леко с телена бъркалка. Добавят се прясното мляко и маслото. Сместа се разбърква добре. Към нея се добавят брашното с какаото. Разбъркват се докато сместа стане хомогена.

На умерен към силен огън се нагрява тефлонов тиган. Намазва се с малко разтопено масло. Приготвят се 6-8 палачинки в зависимост от размера и дебелината им. Оставят се настрана.

За пълнежа:

  • 200 гр. маскарпоне (или крем сирене)
  • 200 гр. сирене горгонзола
  • 2-3 супени лъжици мед

Сирената се смесват и се намачкват с вилица. Добавя се медът и всичко се обърква добре.

За крушите:

  • 4 средно големи круши
  • 1 супена лъжица с връх златен сироп
  • 2 супени лъжици тъмен ром
  • едро счукани лешници

Крушите се разполовяват, почистват се от семките и се обелват. Всяка половина се нарязва на две или парчета (може и на по-едри кубчета).

Дълбок тиган се загрява на умерен към силен огън. В него се изсипва златният сироп и се нагрява докато започне да кипи. Добавят се крушите и ромът. Готвят се 3-4 минути или докато сиропът се сгъсти и крушите омекнат. (Времето може да варира в зависимост от сорта круши и тяхната зрялост.)

Палачинките се намазват с пълнежа и се сгъват на четири или на руло. Заливат се с крушите и соса. Поръсват се с едро счукани лешници. Студени ми харесаха повече.

Златен сироп може да намериш в магазин „Бахара“ на ул. Иван Асен II 9

Кулинарно - в кухнята с Йоана Какаови палачинки с горгонзола и карамелизирани круши от Йоана Петрова - Кулинарно
За още рецепти, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 01/10/12 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/AjasnrY4F7Q/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване