01/10/12 13:10
(http://ikonomika.org/)

Фискална дисциплина?

Графика 1: Бюджетен дефицит, % от БВП

Източник: Евростат и МФ; данните за 2011 са прогнозни


2009 и 2010 бяха загубени заради шоково разпускане на бюджетната дисциплина и най-вече заради голямо различие между обещанията за балансиран бюджет и реализираните огромни дефицити. Това е фатално за доверието, особено в среда на световна криза. Да твърдиш едно, а да правиш друго е рецепта за недоверие. (виж графика 1)

През 2011 беше направена важна крачка в правилната посока – бюджетният дефицит е намален, обещанията за стабилизиране на бюджета бяха спазени. Но, дефицитът все още не е премахнат, а доверието расте, не е напълно възстановено (загубено доверие не се възстановява от днес за утре).

2012 вероятно ще е решителната година – намалението на дефицита трябва да продължи, поетите ангажименти за неговото ограничаване трябва да бъдат постигнати и надминати, средствата за изплащане на еврооблигациите трябва да бъдат осигурени, а забраната на дефицита трябва да бъде записана в конституцията с ясен срок за премахване на дефицита. Това би осигурило продължаващ растеж на доверието и постепенното му възстановяване до предкризисните нива.

Един индикатор за доверие е дългосрочният лихвен процент по държавния дълг. Той намаля значително след пиковете през 2009 година (виж графика 2) и по-важно, по този показател България значително подобрява класирането си в ЕС (виж графика 3). България все повече се отдалечава от проблемните страни и лека-полека върви към по-добрата част на графиката, при страните с високо доверие и ниски лихви. Има, обаче, още доста път да се извърви докато се присеъдиним към страните с най-ниски лихви в ЕС – и този път е път на реформи и дисциплина.


Графика 2: Дългосрочен лихвен процент в България


Източник: БНБ


Графикат 3: Дългосрочен лихвен процент в страните от ЕС, ноември 2011


Източник: ЕЦБ




Блогът за икономика 2012

Публикувана на 01/10/12 13:10 http://ikonomika.org/?p=6110
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване