01/17/12 12:33
(http://www.bivol.bg)

Wikileaks: Мустафа Хаджи е "американският избор" за България

Capture_decran_2012-01-17_a_14.47.11

Главният мюфтия Мустафа Хаджи, разкрит от Комисията по досиетата като агент на Държавна сигурност е посочен от американското посолство в София като "достоверен глас" на мюсюлманската общност в страната*.

Това става ясно от дипломатически доклад с гриф СЕКРЕТНО [07SOFIA1095], публикуван от Wikileaks. Той е изпратен в отговор на директива от Вашингтон до американските посолства да бъдат идентифицирани "достоверни гласове" сред мюсюлманските общности, които отхвърлят насилието и екстремизма. 

През септември 2007 г. посланик Байърли счита, че Хаджи е точният човек в България: той е умерен, с общо положително мнение за САЩ, не е изразявал несъгласие с тяхната политика. Също така Хаджи е "редовен контакт" на посолството.

Подробно са изложени биографията на Хаджи и данните за неговото влияние сред българските мюсюлмани (етнически турци, роми и помаци). Според доклада е имало "непотвърдени слухове" за неговото сътрудничество с Държавна сигурност.

Последното твърдение вероятно е препратка към неофициалното огласяване на Мустафа Хаджи и още няколко известни обществени личности като сътрудници на ДС от Румен Петков през 2006 г. Тогава бившият министър на вътрешните работи беше цитиран да казва в медийни публикации, че досието на Хаджи е унищожено. Това изявление на Петков е регистрирано в друг доклад на посолството до Вашингтон [06SOFIA786]

Решението на Комисията по досиетата отразява факта, че личното и работното дело на Главния мюфтия - агент "Андрей", е било унищожено.

Както стана ясно от по-рано публикувани доклади на американското посолство, САЩ са следяли внимателно темата с отварянето на досиетата. Посолството е докладвало редовно за разкрити сътрудници на ДС сред висшия ешалон на властта. Също така американското разузнаване е знаело за агентурното досие на президента Първанов (агент "Гоце") преди то да бъде официално разкрито.

"Само тези, които имат достатъчно власт, ще успеят да запазят досиетата си в тайна" - пише през 2006 г. посланик Байърли. Той подчертава също, че досиетата не правят никаква разлика между изкупление и неизкупление - "всички тези досиета бяха бетонирани като в скала на датата, на която тук падна комунизмът".

* Проверка на Биволъ показа, че в публикуваните от Wikileaks доклади не се срещат препратки към темата за агентурните досиета на членовете на Светия синод на Българската православна църква.

Публикувана на 01/17/12 12:33 http://www.bivol.bg/wlhadji.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване