01/17/12 19:34
(http://ivo.bg/)

Брак(ониер) по сметка: ще плати ли?

Ако не бях написал книгата „Президент на РъБъ”, в която подробно описвам бракониерството на президента Първанов, вероятно щях да се притесня да публикувам без коментар интервюто на еколога Стефан Аврамов по същата тема. Не ми се бракониерства чужд труд…
Други колеги са си направили труда за интервюто, но съвестта ми е чиста поради положения през годините от мен труд да кажа и обобщя известното ми по този въпрос. Апологети на Първанов, като социологът Андрей Рачев и журналистката Велислава Дърева, която никога не си признава, че е член на висшето ръководство на БСП, самоотвержено защитаваха в публичното пространство бракониерските наклонности на държавния глава Първанов, осмивайки критиките на такива, като моя скромна милост, отстранена от бракониерските пътеки на величието от Сирищник.
И все пак, прочетете интервюто, което публикувам предимно поради последните три изречения в него. ( ivo.bg)

Vseki den:

Екологът Стефан Аврамов:
Първанов излъга за архара
Марина Чертова ~ вторник, 17 януари 2012

Ловното хоби на президента Георги Първанов отново предизвика интерес в последните дни на неговия мандат. Според ексслужителя на НСО подполковник Николай Марков хобитата на държавния глава струват милиони. В предаването „Насреща: Люба Кулезич” по TV7 бившият офицер каза, че по страст и по лов Първанов е надскочил Живков. Още преди година екологът Стефан Аврамов поиска парламентарната Комисия „Антимафия” да разследва ловните трофеи на Първанов. Какво се случи, след като той подаде своя сигнал, и дали президентът е нарушил ловния морал? С тези въпроси се обърнахме към Стефан Аврамов, който работи в Българска Фондация Биоразнообразие. Той е завършил ветеринарна медицина и е специалист по защитени територии и видове.
Г-н Аврамов, в началото на миналата година сезирахте парламентарната комисия „Антимафия” с искане да разследва ловните трофеи на президента Георги Първанов. До какво доведе тази проверка?
За съжаление до нищо. Въпреки че комисията беше поела ангажимент да разгледа изключително сериозно сигнала, го разгледа чисто формално и го отхвърли директно.
А вас какво конкретно ви провокира да поставите въпроса за ловното хоби на държавния глава в парламента и пред обществото?
Ловното хоби на президента не ми правеше особено впечатление, тъй като в България има много ловци. Не съм против лова, дори работата ми е да контактувам с много ловни сдружения. Подразни ме, когато той бе на посещение в Узбекистан и отиде на лов в техен национален парк и резерват, където ловът е строго забранен. Там той ловува за без пари световно застрашен вид. Архарът е вид див овен. Той обитава Средна Азия – в руските средноазиатски бивши републики, Монголия, Афганистан, Пакистан и Китай. Архарът на Северцов е световно застрашен подвид. Среща се само в Узбекистан и от него са останали само няколкостотин бройки. Това сложи много голямо петно върху България и именно този факт ме провокира да поставя въпроса още преди няколко години.
Сезирането на парламента беше мой последен опит да се хвърли светлина върху хобито на президента. Но освен отзивите в медиите нито една държавна институция не се заинтересува сериозно да провери случая. Нещо повече, например министър Мирослав Найденов защити президента, че ловува законно. След това нещата за мен губят смисъл, защото нито изпълнителната, нито съдебната власт, нито Комисията „Антимафия” пожелаха да направят някаква сериозна проверка.
Преди два дни бившият служител на НСО Николай Марков коментира, че Първанов е надминал Живков по ловни подвизи.
Честно казано, не знам на Първанов или на Живков му е по-голяма оная работа, не знам и Живков колко е ловувал. Знам само, че Първанов е правил неща, които не би трябвало да прави.
Можете ли да бъдете по-конкретен.
Един от случаите е с архара.
Президентът много пъти е давал обяснение за този прословут архар. Не ви ли удовлетворяват неговите обяснения?
След като излезе информацията за архара, ние му звъняхме. Имаме писмен отговор, че по време на посещението си в Узбекистан той е спазвал програмата, което според мен не означава, че не е стрелял. Една година след като се вдигна целият шум, той излезе с изявление, че няма трофей от архар. Но това, че нямаш трофей от архар, не означава, че не си стрелял. Ако той иска да бъде честен и ясен, трябва да каже: „Аз не съм ловувал, не съм ходил на лов за архар, не съм отстрелял архар и нямам трофей на архар – нито преди, нито сега.” Това са три отделни неща. Той каза само, че в момента няма трофей на архар. Нали разбирате, че той може да е ходил на лов, твърди се, че не е уцелил, според мен е уцелил. Този трофей му носи само негативи и или е бил върнат обратно, или е скрит някъде. Затова той си е прав – няма трофей на архар.
Скандалът всъщност се разгоря, защото президентът е ходил на лов за защитено животно.
Въпросният архар би могъл да бъде ловуван законно по съответната процедура. Тази процедура не е била спазена. Той е ловуван абсолютно незаконно, при това на незаконно място. Извършени са две нарушения на ловния морал. Нас не ни интересуват узбекските закони, тъй като ние сме в България. За мен тук е важна именно моралната страна на въпроса. Първанов е президент на държава от ЕС, а отива в Узбекистан и се държи като местните велможи. Това беше една страна, поставена в дипломатическа изолация. Той би трябвало да отиде и да покани дисидентите на закуска, така както направи Митеран у нас. Това е фундаменталната разлика между нашия т.нар. президент и нормалните европейски президенти. Те отиват в тази страна да свършат нещо добро, а не да правят това, което прави местният управляващ клан в държавата.
При положение че според думите ви Първанов е нарушил ловните закони, това означава ли, че той не може да се нарече истински ловец?
Сложен въпрос, тъй като бракониерството е широко разпространено сред т.нар. истински ловци. Не бих искал да определям кой е истински ловец и кой не. За мен нещата, които той прави, са неморални.
Тогава излиза, че Първанов е един обикновен бракониер.
А не, високопоставен бракониер. И точно на такива високопоставени бракониери държавата трябва да реагира изключително строго, защото законът не е само за дребните риби. Тези високопоставени хора са примерът на обществото и когато такъв човек кара през просото, как да обясниш на обикновения човек, че той трябва да спазва закона и морала.
Колко струва трофеят от архар?
За този архар, тъй като е световно застрашен подвид, се отпускат няколко бройки веднъж на няколко години. На практика цена липсва, тъй като той е нещо изключително. Но средната пазарна цена на хубав трофей от другите подвидове архари започваше от 20 000 долара.
Условно казано, човек, отстрелял архар, може да си заработи $ 20 000?
Моята лична хипотеза е, че Първанов е отишъл в Узбекистан, за да отстреля този архар без пари в рамките на дипломатическата си визита, а всичко останало е било шменти-капели и оправдания. Това е хипотеза, която не мога да докажа.
След няколко дни властта на „Дондуков” 2 ще се смени. Ще поискате ли от новия президент Росен Плевнелиев да провери ловните подвизи на своя предшественик?
Честно казано, не знам дали бих се захванал, тъй като много се разочаровах от всичко това, което стана. За да бъде направено някакво разследване, и някой друг трябва да има желание да намери тези факти. Аз бих могъл да бъда осъден от президента, имайки предвид, че всичко това, което казвам, никой не го е доказал. Колкото и абсурдно да звучи това. Аз знам неща, които властта също знае, но тя не прави нищо, за да излязат те наяве. Ако наяве излязат част от фактите за неговите ловувания, той вече е вън от играта политически. Оттам нататък не знам дали един дребен гражданин като мен може да промени нещо.
Казвате нещо много сериозно, имайки предвид, че Георги Първанов се гласи да остане в политиката.
Ако някой има интерес той да излезе извън играта, нека да се захване с тази тема. Има какво да излезе.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване