01/17/12 14:35
(http://ikonomika.org/)

Странен съвет

От Инвестор:

Пример за това е инвестиционната банка JP Morgan, която е започнала да съветва клиентите си да инвестират в гръцки имоти, по-специално в парцели и ваканционни вили…Анализаторите на банката съветват клиентите си, които имат икономическа възможност, да закупят имоти в Гърция, като използват кредити в евро от някоя гръцка банка. Стратегията се базира на хипотезата, че фалитът на Гърция и връщането към драхмата са сигурни, при което кредитите на инвеститорите ще бъдат конвертирани в гръцки драхми, за които пък може да се очаква, че ще девалвират, пише изданието.


Няколко проблема с този съвет:

1. Ако Гърция официално фалира, излезе от Еврозоната, въведе собствена валута и девалвира, най-вероятно недвижимите имоти в страната драстично ще поевтинеят. С други думи, ако се очаква девалвация трябва да се изчака да мине девалвацията преди да се купува имот. Покупката сега носи загуба.

2. Въвеждането на собствена валута в Гърция не е задължително да доведе до промяна на валутата, в която са деноминирани кредитите. Ако вземете кредит в евро сега в Гърция има голям риск този кредит да си остане в евро дори когато Гърция въведе собствена валута (освен ако банката не реши да го превалутира, което едва ли ще се случи, особено за чужди или корпоративни клиенти). Във всички страни с нестабилни валути голяма част от сделките и кредитите са в стабилна чужда валута и Гърция няма да е изключение.

2.1. Дори кредитът да бъде превалутиран от евро в местна валута, това ще е на цената на промяна в лихвените проценти. Един кредит в евро може да е с лихва 8-10%, но кредит в обезценяваща се местна валута няма да е с такава лихва, а вероятно ще е с лихва стотици или хиляди проценти годишно. Имали сме обезценяваща се местна валута и помним (но не и JPMorgan, изглежда).

Т.е. ако вземете кредит в евро сега и си купите недвижим имот в Гърция сега, при евентуално въвеждане на драхмата има голям риск да загубите – първо заради спада в цената на имотите, второ заради обезценката на драхмата, трето заради кредита, който може да си остане в евро и четвърто, заради евентуална загуба на допълнителни обезпечения по кредита когато цената на имота спадне.




Блогът за икономика 2012

Публикувана на 01/17/12 14:35 http://ikonomika.org/?p=6134
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване