01/17/12 09:16
(http://vasvalch.com/)

Туристическа Twitter кампания – Швеция учи

twitter-avatar-swedenВ категорията “Creative” вече се опитвам да включвам не просто интересни реклами, а кампании, които се отличават с уникална идея. Може и да си мислим, че това се случва много по-трудно в Twitter с ограничените начини за комуникация в мрежата. Но Швеция показа, че всъщност идеите идват във всякаква форма и цвят – а в конкретния случай могат да дойдат от всеки гражданин.

Честно казано, бях леко скептично настроена, когато чух за идеята на шведската агенция по туризъм. Предполагам, че колегите са достатъчно наясно с PR принципите за изграждане на послание, контролиране на съобщението … и са решили да не ги ползват. Поне не и в социалните медии. Така се ражда Curators of Sweden – кампания, по време на която няколко обикновени шведски граждани контролират официалния акаунт на страната @sweden. Участниците в проекта са редактор, основател на рекламна агенция със собствена ферма, писател от предградията, свещеник, учител и лесбийка шофьор на камион. Колоритните шведи се редуват на седмична база и всеки от тях има пълната свобода да говори за каквото пожелае. Ама наистина – от забавни снимки до шеги за папата. Ето един пример:

sweden_tweet

Някои от туитовете са и доста самоиронични – нещо, което Агенция по туризъм не би могла да си позволи:

sweden_tweet2

Директорът на Агенцията по туризъм обяснява, че кампанията ще представи на света различните лица на Швеция, които рядко печелят вниманието на медиите. Определено се случи така, а лицата са доста колоритни. Разбира се, в началото се чудех какъв ще е успехът на идеята – още в средата на декември имаше както позитивни, така и негативни мнения. Но цифрите говорят доста добре: в рамките на 1 месец @sweden печели 10 000 последователя, като увеличава над два пъти аудиторията си – от 8 000 на 15 декември до над 18 000 днес (данни тук).

Явно Агенцията по туризъм е уцелила нишка, която е интересна за доста потребители в Twitter. Свалям им шапка за смелостта и се чудя дали у нас може да се получи нещо подобно. Кои мислите ще бъдат нашите туитърджии?



Още по темата:

  1. Полицията в Twitter
  2. Да продаваш в Twitter
  3. Зелена кампания

Публикувана на 01/17/12 09:16 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/oPvKjTw7TeY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване