01/18/12 10:18
(http://www.borisloukanov.com/)

20 от най-омагьосващите рок-парчета на всички времена – част I

Малко встрани от професионалните теми – един пост, посветен на музиката.  Разбира се креативността е сред основните акценти в сайта ми, а селекцията, която съм направил е свързана именно с нея. Казвам селекция, а не класация, понеже всички избрани парчета за мен не подлежат на каквото и да е класиране. Това, което ги обединява, освен креативността, е…тяхната омагьосваща сила. Не става дума за мрачни, психеделични композиции, които те обгръщат с халюционогенни видения и те отнясят някъде „to the other side”, макар че сред избраните има и такива.Това са просто гениални песни, които някак си неусетно ти влизат под кожата, карат те да настръхнеш, като ги слушаш, да усетиш желание  да си ги пускаш отново и отново, и всеки път въздействието им е със същата магическа сила. Истински „enchanting songs”…като музикално хайку – няма какво да добавиш или да махнеш…чисто съвършенство.

Отново ще подчертая, че селекцията е направена изключително субективно, изцяло според моите лични предпочитания, вкусове и музикални пристрастия. Естествено има стотици, дори хиляди рок парчета (и не само рок), които обожавам, но тези 20 са някъде много близо до сърцето ми. Подредени са хронологично по годината на излизането им. Разделил съм ги на 2 части (за да не става километричен пост). Настоящата е от 1967 до 1983 г.

White Rabbit, Jefferson Airplane 1967

Песента е композирана през 1966 г. от Грейс Слик за предишната й банда Great Society, но така е не е записана до 1967-ма, когато Грейс се присъединява към Jeferson Airplane. Излиза в албума им Surrealistic Pillow. Сайкоделично, омайващо парче вдъхновено от „Алиса в страната на чудесата”. До днес има над 40 кавър версии.

The End, Doors 1967

Почти 12 минутен мистичен музикален опус, сътворен от Джим Морисън, включен в  едноименния албум на бандата. Истински шедьовър…

Heroine, Velvet Underground 1967

Може би най-емблематичното парче на Лу Рийд, част от дебютния албум на бандата „The Velvet Underground & Nico”, в който участва като продуцент и дизайнер самият Анди Уорхол.

Simpathy for the devil , Rolling Stones 1968

Едно от най-култовите парчета в историята на рока. Написано от Миг Джагър първоначално под името “The Devil Is My Name” и дообработено от Кийт Ричардс. Появява се в албума Beggars Banquet . До днес има десетки кавър версии, най-силните може би на “Guns and Roses” и “Tiamat”.

Helter Skelter, Beatles 1968

Сред най-нетипичните за Бийтълс песни, част от Белия албум, притежаваща наистина, като че ли някаква странна омагьосваща сила. Композирана е от Пол Маккартни. Самото словосъчетание символизира спираловидно падане от горе надолу. Негативен оттенък върху парчето хвърля признанието на Чарлз Менсън, че се е вдъхновявал от него за сатанинските си деяния.

Paranoid, Black Sabbath 1970

В много класации е обявено за най-великото хеви метъл парче на всички времена. И до днес си остава най-емблематичната композиция на Ози и Black Sabbath. Абсолютен култ!

Ziggy Stardust, David Bowie 1972

Най-гениалната песен от концептуалния албум на Бауи The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Идеята за човекоподобния извънземен персонаж идва от един уникален, но неполучил голяма популярност артист – Legendary Stardust Cowboy, признат от мнозина за родоначалника на сайкъбили стила.

Rhiannon, Fleetwood Mac 1975

„Изпълнението на Стиви Никс напомня за акт на екзорсизъм”, не скрива възхищението си от талантливата певица, току що присъединила се към бандата му, основателят й Мик Флийтулд. Никс е и автор и на музиката и текста. Песента е посветена на млада вещица от Уелс, изгорена преди векове на кладата. Започва някак си „обикновено”, но ако я изгледате до края, изобщо няма да бъдете на това мнение.

Dead Souls, Joy Division 1980

Излиза само 2 месеца преди самоубийството на Йън Къртис, като Б-страна на сингъла Atmosphere. Поне за мен – най-омагьосващото парче на Joy Division. „Възкръсна” за нов живот 14 години по-късно, благодарение на изключителния кавър на Nine Inch Nails към саундтрака на “Гарванът”.

Sunday Bloody Sunday, U2 1983

Първият сингъл от албума War. Песента е посветена на „Кървавата неделя” от 1972, когато британски военни части разбиват протест в северноирландския град Дери, при което са убити 26 души.Притежвава невероятна магическа сила и въздействие, каквато U2 не успяват да постигнат в никоя от по-късните си композиции. Неин автор е The Edge.

 

За финал на тази част, извън селекцията, и нещо българско от далечната 1989 г. (20 години по-късно то се е превърнало в истинска БГ легенда):

Чичо, Ревю

Следва продължение!

20 от най-омагьосващите рок-парчета на всички времена – част I is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

Публикувана на 01/18/12 10:18 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/s8MiTS1Wj98/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване