01/18/12 12:47
(http://www.azcheta.com/)

Откриха най-големия Коран в Афганистан

Най-големият Коран се намира в Афганистан и тежи 500 кг, съобщава The Guardian. Огромната книга е изработвана в продължение на 5 години от афганистанския калиграф Мохамад Сабир Кедри с помощта на негови ученици.

Основната цел на Кедри е чрез своята работа да разкрие пред света богатото културно наследство и традиции на Афганистан, които непрекъснатите военни конфликти от 30 години насам не са успели да унищожат.

Огромната книга е с размери 2,28 м. на 1,55 м. и съдържа 281 страници от хартия и текстил. Корицата на книгата е направена от 21 кози кожи, а приблизителната стойност за изработването на това уникално издание е £300,000.

Мохамад Сабир Кедри работи заедно с 9 от своите ученици върху дизайна на книгата, който комбинира златни ръкописи и много малки цветни точки, които оформят символната декорация по страниците на свещената книга.

"Исках да използвам колкото се може повече красиви цветове, за да направя тази книга много красива", коментира Кедри.

Афганистанският калиграф също така съумява да запази в тайна своята работа повече от 2 години, защото специалната стая, в която трябва да се съхранява изданието, не е готова до началото на 2012 година.

Днес огромният Коран е разположен в културен център в Кабул, открит през 80-те години на ХХ век, където през годините са се помещавали библиотека с 50 000 тома, медицински център и училища за афганистански занаяти. Всичко това е унищожено през 1989 г. при изтеглянето на съветските войници и идването на Талибаните на власт след това. Едва през 2001 г. центърът е възстановен.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване