01/19/12 09:08
(http://vasvalch.com/)

6 митa за блоговете

bloggerПо темата за блоговете и блогването като занимание се говори много (поне сред познатите ми, да, познахте, блогъри). Обсъждахме преждевременно обявената смърт на блоговете, говорихме доколко блоговете се приближават до медиите… винаги изниква някоя тема, която да подхрани нови разговори около блоговете. Ето, че и аз се включвам в тази вълна – с малко статистики на Technorati, които разбиват няколко малки и големи мита за блоговете.

Данните бяха представени в Social Media Explorer и са събрани от Technorati. Тук ще представя най-интересните от тях, които ми дават статистически аргументи за някои неща, в които се опитвам да убеждавам хора доста често. Данните трябва да се четат с особено внимание от комуникатори и компании, които все още не са сигурни дали има смисъл да се морят да създават връзки в блогосферата.

Мит №1: Блоговете умират

Да, знам, че ви е писнало да слушате за това. Има ли още читатели, пише ли все още някой и така нататък. За пореден път: не, блоговете не умират. Напротив, стават все повече и тази тенденция не е стихвала от зората на блогуването. За да обясня това графично:

blogs-according-to-technorati

От края на тази графика до началото на тази година има още 14 милиона нови блога. Цифрите са впечатляващи и доказват, че щом толкова много хора започват да се занимават с това, блог-изкуството не е умряло.

Мит №2: Блогърите са предимно тийнейджъри без смислено занимание

Вероятността да срещнете поредната текстова композиция на тема “Какво обядвах днес” от някой влюбен в момиче от съседния клас тийн е голяма, но наличието на такива христоматийни примери изкривява представите. Оказва се, че блогърите са по-зрели като 60% от тях са на възраст 25-44 години. Освен това писането онлайн явно е занимание грамотно, тъй като 80% от блогърите имат поне едквивалент на диплома от колеж или по-висока образователна степен.

Мит №3: Блоговете са просто хоби

Нека първо уточня какво имам предвид тук. “Хоби” да се чете “занимание от-време-на-време просто така”. Всъщност повечето автори отделят доста време на блоговете и с това се превръщат в една нова категория “хоби-професионалисти” – хора, които се занимават с блогване в свободното си време, но го правят систематично и професионално. Около 3/4 от блогърите имат 2 или повече години опит в писането, а 20% са истински ветерани с над 6 години опит. Интересен факт е, че блогването прилича доста на наркотик – колкото повече се задълбочаваш, толкова повече ти трябва. Средният брой поддържани блогове от анкетираните е 3. И въпреки че 25% от блогърите прекарват до един час седмично в работа по своя блог, 40% отделят поне 3 часа седмично за писане.

Мит №4: Блогърите не харесват марки

Тук ще бъда съвсем кратка. Не всички блогъри са анти-консуматорски настроени хипита. Близо 50% пишат често за марки в блоговете си. И комуникаторите трябва да се възползват от това.

Мит №5: Всъщност никой не вярва на блоговете

Що се отнася до новие медии, блоговете са първенци в състезанието по доверие. Потребителите вярват повече на информацията в тях, отколкото на съобщения получени през Facebook или Twitter. Не е ясно как тази цифра се променя за корпоративните блогове спрямо личните блогове, но наличието на повече пространство и по-дългата текстова форма позволява да кажете много повече, да ви изслушат и да вземат думите ви насериозно. А по темата “медии ли са блоговете” – отговорът май дойде. Аудиторията вярва на блогове толкова, колкото на новинарски сайтове като CNN.com и NYTimes.com – доверие и в двете категории влагат близо 30% от потребителите на съдържание.

Мит №6: С времето блогърите стават по-мързеливи

С времето всичко омръзва: дрехите, колата, гаджето. Но не и блоговете. 30% от блогърите са също толкова нахъсани, колкото през първите месеци от кариерата си, а други 30% блогват дори по-често. Така става, когато намериш своето призвание.

Препоръвам да разгледате и пълните данни на Technorati – тук пропускам доста интересни данни. Но дори само с казаното дотук трябва да съм ви убедила, че блогването е тук и няма намерение да си отиде скоро, а блогърите имат важна роля за комуникирането на вашето послание по професионален и естествен начин с авторитет.



Още по темата:

  1. За блоговете и работата в Signcafe
  2. Да заинтригуваш блогър

Публикувана на 01/19/12 09:08 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/czqxBGXvfzM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване