01/19/12 13:49
(http://ivo.bg/)

Без фракинг, но със смокинг, ушанка и валенки

Българският парламент забрани технологията хидравлично разбиване при проучване и добив на газ и нефт, известно като фракинг, на територията на България. Защо?

Отговорът на човека, от когото зависеше това решение, е прост като фасул и ще има същите последици за българския икономически организъм, както след консумацията на въпросното просто нещо: така го искал народът! Излиза, че народът дори не иска да узнаем истината за наличието на въпросното природно богатство, защото в престараването си управляващите забраниха проучването- нещо, което не са направили в нито една европейска държава! Осъществиха на практика леко нецензурната поговорка за природния ни газ: „кажи на лудия на пръ..е, той се насе..ре”. Ефектът от консумирането на „прости” решения е вече налице и много мирише. На какво?

Този път мирише не само и не толкова на обичайния за тази власт популизъм. Дори някак си напротив: само ден преди ГЕРБ да вземат този рязък завой статистиката отчете 75 на сто подкрепа сред народа за проучването на потенциалната опасност България да забогатее от евентуалното наличие на шистов газ. В отговор Борисов даде заповед по гарнизона да се изпълни волята на противниците на тази идея. Откога този човек, който става и ляга с припомнянето за своите политически победи, базирани на мнението на мнозинството ( гласувало за него) , спира да се съобразява с рязко преобладаващото народно мнение- при това по толкова важен въпрос?

Колкото и да го прикриват, колкото и да го отричат, няма съмнение, че реверансът е към руското лоби в България. Да, много от разтревожените и протестиращите са искрени защитници на природата и на страховете си от една неизвестна и невиждана величина- неизвестното плаши. Но, както е известно, огромната част от нас сме си безстрашни: в какви ли не екологични авантюри и катастрофи са ни потапяли през десетилетията. Но по липса на ръководеща, организираща и финансираща сила, която да формулира, поведе и плати разноските по евентуалната кампания, протестиращи срещу реално случили се екологични катастрофи в България практически няма – а и те са предимно причинени от съветската индустриализация по нашит китни земи, как да ги поведат русофилите?!. Страховете на хората бяха възбудени и употребени от традиционните изнасилвачи на страната ни (ревниво следящи друг да не омърсява тяхната си България), към които се присламчи и Борисов сега.

Няма да припомням отново фактът, че кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин нападна американците за шистовия газ още в първия ден, когато през август 2011 г. беше обявена кандидатурата му. Беше му важно да изпрати яснопослание към твърдия електорат и да смекчи гнева му, че напусна парламентарната група на БСП в най-тежкия момент за партията си и заедно с още 4-ма подобни „юнаци” я лиши от мнозинство, за да не може да претендира да състави самостоятелно правителство след Жан Виденов. Именно шистовия газ беше избран от ваятелите на неговия червен образ като за пред червените избиратели с „тънката” идея да бъде представен едновременно и за „зелен”- първи еколог на републиката най-неочаквано. За целта обяви като предизборна цел да бъде поискан референдум. А бившият му началник Георги Първанов конкретизира: референдумите да са местни. Защото си дава сметка за онези 75 на от българите, които биха искали все пак България да има правото да се възползва от природните си богатства и без да има разрешението на заинтересованата да ни държи зависими от нея Москва.

Това обаче, което малцина вероятно са регистрирали, е че руското лоби поставя същата задача като свой приоритет в България. Прави го на 10 септември 2011 г. на събора на русофилите институционално признатия за техен шеф Николай Малинов., който ужасно се гордее с факта, че никъде другаде на света няма подобно явление на откровена Пета колона на чуждо влияние:
svetoven.pogled.info

12 ноември 2011г .
Интервю с председателя на Национално движение „Русофили” Николай Малинов, награден на 9 септември 2011 г.. От президента Дмитрий Медведев с орден „Пушкин”

- В какви направление работи движение „Русофили”?
– Те са няколко. Едното е направлението за запазване на историческата памет. Основно сме се концентрирали върху опазването и поддръжката на паметниците от Руско – Турската освободителна война и от Втората световна война.
Друго направление, в което работим, е организацията на детски конкурс „

Оказа се, че подобно мероприятие е уникално в света, никой друг не прави такова и няма друга такава идея, особено между два народа, която да ги мотивира да се съберат на едно място.”

В това интервю той „пропуска” задачата, върху която сам акцентира на самия русофилски събор. Но в неговите изявления, които можете да намерите като видео в съответната секция на Канал 3 с дата 10 септември 2011 г.под надслов „8-ми национален събор на приятелите на Русия”, той буквално определя борбата срещу шистовия газ като приоритет на русофилите в България. Освен, че ще чуете отново как лидерът на БСП лъже за 200 000 убити руснаци в руско-турската война ( а те са, по признание на руски историци малко повече от 7 хиляди), при положение, че цялата воювала руска армия е била съставена от около 160 000 души, ще имате удоволствието да станете свидетели на инструктаж за най-важните задачи пред руската Пета колона. Схематично казано, Николай Малинов, ( след заплахи на Калфин, символична размяна на автомати като подарък, песни и т.н.…) ги подрежда по важност .
Освен опазването на паметниците- 430 руски и 150 съветски, водещият на русофилския разговор Николай Малинов прави следната класация на задачите за изпълнение в България:

1.Замразяване всякакъв добив на шистов газ
2.Осъществяване на АЕЦ Белене;
3.Създаване на руска банка;
4.Създаване на руски университет;
5.Създаване на руска телевизия с национален обхват;

Така че желаещите да обяснят, че нямало нищо общо между организираните в 12 български града протести срещу недоказания, невидения, непомирисания шистов газ, трябва да си отпушат обонянието за миризмата, която се носи от простото като фасул решение.

Каква е обаче истинската причина за този ход на Борисов, който изпреварва встъпването на Росен Плевнелиев в длъжност като президент само с три дни? Знайно е, че когато иска, Борисов е в състояние да постъпи против всякаква логика.Справка: указанията му да бъде прегласувано вече веднъж приетата от законодателите забрана за тютюнопушенето със загриженост за здравето на българския туризъм, след което пък нареди обратното гласуване със загриженост за здравето на народа. 1.Връзката с Плевнелиев вероятно е в това, че той заяви на 5 август 2009 г. като министър в предаването „Панорама” , следното нечувано като за ГЕРБ и самия Борисов еретично „нещо”: „едно е ясно, вече няма да сме троянски кон на Русия”. Плевнелиев вече никога не повтори тези свои думи а в предизборната кампания дори даде заден по тази тема в явен синхрон с позицията на Борисов, който не веднъж се е изказвал повече от ласкаво за самия Путин ( че дори и за Сталин). В този смисъл, ходът на Борисов с шистовия газ е изпреварващ евентуални самостоятелни действия на Плевнелиев.Но това съвсем не е достатъчно обяснение.
2.Най-вероятно, както вече писах, предстои на Борисов, след две години и половина увъртане, да откаже окончателно на Русия незащитимия от икономическа гледна точка проект АЕЦ „Белене”. Ето защо той сега подслажда горчивия хап с едно действие, от което мед капе на сърцето на Кремъл.
3. Едновременно с това премиерът разчита, че ще може да обяви себе си за строг, но справедлив управник, който не се колебае да постави на място и американците ( от „Шеврон”) и руснаците. Ще държи речи от рода: „ Не се поколебах да защитя интересите на България срещу „Шеврон”, сега го правя и с „Росатом”, с което пък ще се опита да тушира воя на руската Пета колона. И ще изисква да сме му благодарни- да го преизберем като доказан патриот, макар истината за АЕЦ „Белене” е , че той просто не може да обоснове нейното построяване и ще трябва да откаже по принуда.
4.На четвърто място, чрез прегръщане ( до задушване) на каузата на русофилите и БСП срещу шистовия газ Борисов вади жилото на въпросната кауза, която хитро са напипали другарите и другарките, разбиращи как да употребяват страховете на хората за своите политически цели.Без да му мисли много, Борисов ги обезвреди в типичния му безцеремонен стил, надминавайки всяка друга европейска страна със забраната дори да се проучва наличието на шистов газ.

От тези 4 основания атомната централа в строеж е далеч най-важното и на него е подчинен целият фарс с внезапната чуваемост в глухите уши на Борисов за някакви си демонстранти и някаква си застрашена българска житница, чиито зърнопроизводители току-що нарита грубо при несполучливия им опит да протестират срещу управлението му. На предстоящото събитие с оповестяването на позицията му за АЕЦ „Белене”, което трябва да се случи следващия месец по собствените му думи, е подчинена и тази шистова пешка, жертвана в шахматната партия. Само че руснаците със сигурност са по-добри шахматисти от него и едва ли ще се оставят толкова лесно да бъдат умилостивени с тази замяна на „кон за кокошка”, а още по-малко да бъдат заблудени от пушилката над истинската картинка.

Някой ще каже: браво на Борисов, хитро го е измислил, голям тактик е! Обаче стратегическата задача на България не е да се мазни на Русия и да й прави подаръци за умилостивяване на нейния имперски нагон, а да се държи като достоен член на ЕС и НАТО, който очаква да бъде уважаван заради принципната си позиция за европейско развитие на България ( заявена като основна цел от самия Борисов чрез названието на партията му). Хитруването на всевластния ни премиер, който жертва с лека ръка български козове за постигане на лична политическа изгода, може да заблуди неинформираните му последователи, но не и всички станали ( тук и по света) вкупом. А техният сбор е все-пак доста по-голям от сборищата на русофилите и от сумарната подкрепа за неговото лично его в рамките на верния му електорат.
Дали е възможна грешка в този анализ и Борисов да покани Русия в ЕС през отворената българска пробойна за строежа на АЕЦ „Белене”? Възможно е и това да стане( кой можеше да повярва само преди броени седмици, че Борисов повече анти(фа)шист от Калфин и Първанов?). Но тогава ще се окаже, че освен пред „Газпром”, както стана със забраната на фракинга, България ще клекне и пред „Росатом”. Формално ще клечим, наконтени със смокинга на европейци и атлантици, но с валенки и голяма ушанка, префасонирана от големия шлем на Първанов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване