01/20/12 10:41
(http://www.azcheta.com/)

Георги Константинов: Трябва да се казват нови неща в поезията

БГНЕС

Поетът Георги Константинов е роден през 1943 год. в Плевен. Учи в гимназия в родния си град, а после завършва българска филология в СУ. Бил е главен редактор на сп. "Родна реч", а сега е издател и главен редактор на сп. "Пламък". Бивш зам.-министър и народен представител във VІІ ВНС. Председател на българския ПЕН-център. Автор на над 30 книги с поезия, както и на две книги за деца. Някои от стиховете му са преведени на английски, японски, хинди, руски, немски и др.

Какво чете Георги Константинов днес?
- Малко е учудващо, но обичам прозата. И чета прозата на младите български автори - на Милен Русков, на Калин Терзийски, на Емилия Дворянова, на Теодора Димова, на Алек Попов, на Георги Господинов, въпреки че все още не съм чел новия му роман. Обичам също поезията на средното поколение - напоследък хубави стихове съм чел от Калин Донков, от Екатерина Йосифова, някои от предишните, а по-младите - Владимир Любенов, Пламен Киров, Сибила Алексова и други. Чета, но - да си призная - предпочитам вечер да чета някои книги за астрономия, за географските открития, особено по време на 16-17 в., тогава е най-интересното време за географските открития. Обичам да гледам телевизия, и то предимно документалните филми - преди всичко Discovery, разбира се, и всички подобни на него. Интересувам се от астрономия, от философия. Обичам и спорта - много гледам футбол.

А какво е мнението Ви за младите български "авангардисти" - Ясен Василев, Иван Ланджев, Тома Марков и останалите нови таланти в българската поезия?
- Ние сме публикували тези автори в нашето списание "Пламък". Техните експерименти са интересни и аз много държа да се казват нови неща в поезията, но понякога в тях има един стремеж да останат неразбрани, да бъдат разбрани само от пишещите. Един стремеж, който аз лично не го разбирам. Аз съм за контактната поезия, тази, която стига до повече хора, когато се говорят неща, които вълнуват повече хора, и то на ясен поетически език. Понякога в младото поколение поети това липсва или не присъства в достатъчна степен.

Издаването на поезия днес - Вашата гледна точка...
- Ние също имаме издателство към списанието, което публикува предимно дебюти. Така че издаваме стихосбирки, 50 - 60 досега, а иначе в самото списание сме публикували Тома Марков или пък да кажем съвсем младите, за които вече стана дума. Сибила Алексова всъщност се открои със свои стихове. Тя е от Перник, учи в Москва, отиде в Румъния на работа и така нататък... Една много интересна млада поетеса!

Георги Константинов и църквата. Какво ще кажете във връзка с последните събития около църквата ни?
- Този проблем е далеч от мен. Аз считам, че отношението към религията е нещо много лично. То не е свързано непременно с църквата. Така, както мога да направя разлика между идея и партийна структура, така мога да направя разлика между вяра в небесата и църковната структура. Там могат да се случат всякакви неща, но това е доста далеч от мен...

Пожеланието Ви към "Аз чета"...
- Виждам, че е млада страница, затова желая млади вдъхновения, млада любов и това, което ние не сме постигнали, да бъде постигнато от вас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване