01/20/12 12:00
(http://patepis.com/)

Зъболекар в Германия? Може :) С европейска здравна карта :)

Няма чудеса. Има добри съвети :) Днес ще видим как можем да идем на зъболекар в Германия, без да е нужно да се изръсим с огромна сума пари. Приятно четене:  

Зъболекар в Германия?

Може :) С европейска здравна карта :)

  Много често в чужбина се обаждат зъбчетата, които са били мирни и привидно здрави в родината. Особено по-продължителния престой свързан с учене или работа плюс стреса от местенето в чужда държава усилват напрежението и то се проявява често като по-силно стискане на зъбите и по-голяма чувствителност на венците. Понякога се съчетава с нетипична храна или хапване на повече сладко и газирано, или просто защото всичко е някакси по-различно, извън обичайното. Често, зъбите са първите, които реагират и отлагането на преглед не е здравословно. Сега по темата :) Знаем, че ЕЗК важи в ЕС*, когато пребиваваме временно в чужбина и при спешен случай. Понеже временното пребиваване е дефинирано до една година, повечето студенти в Германия ползват европейската здравна карта без да се осигуряват в германските здравни каси. За какви спешни случаи става въпрос? Това е "нaлежащата медицинска грижа/помощ като напр. счупване на крак, болящ зъб, вирусна инфекция и подобни случаи или непрекъснатата, последователна грижа при хронични болести като диабет" превод от krankenkassen.de Личен опит: В повечето градове и медицински центрове в Германия не са запознати и с правилата на ползване на ЕЗК. Въпреки това се информират бързо, след което ви дават да се подпишете на формуляр, който гласи, че не сте в страната на лечение и трябва да посочите датата на заминаването си. Взимат копие от паспорт или лична карта и заплащате потребителската такса. При зъболекарят платих 10 Евро, а поводът беше чувствителност в зъба, който го полираха, след като направиха панорамна рентгенова снимка, за да разберат че нямам кариес. Снимката си я взех с препоръки към българския зъболекар. Имам право да си поискам 10те евро от НЗОК на база на квитанцията и документите за извършеното лечение. Още едно трикче от личен опит, когато потърсите зъболекар в Германия. Има услуги, които немската каса не поема, например за счупено парче от шина или отлепена част от брекети. Ако отидете спешно някъде направо ви казват, че това се плаща частно. Има обаче кабинети, които са се усетили, че могат да теглят пари от касите на други държави и с удоволствие ще ви вземат като платите само потребителска такса. Затова не се притеснявайте намясто да разпитате и ако видите, че не са кооперативни, да отидете в друг кабинет. Дано тази кратка информация от личния ми опит ви бъде полезна. [geo_mashup_map zoom="5"] [geo_mashup_location_info]   Допълнения: *валидна в 27 страни членки плюс Iceland, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, Хърватия и Македония (последните две според сайтаkrankenkassen.de) info about The European Health Insurance Card  *ЕЗК не покрива разходи по спешно връщане в собствената държава *ЕЗК покрива раждане, което не е било планирано в страната на посещение *инфо от форум Тук *сайт на европейската комисия по темата на български Тук     Автор: Яна Фингарова     Други разкази свързани със Съвети за пътуване – на картата:
Публикувана на 01/20/12 12:00 http://patepis.com/?p=28574
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване