01/26/12 04:16
(http://www.gorichka.bg/)

Дишай, не дишай, не дишай, не дишай: колко струва мръстният въздух

industria

По материал на Европейската агенция за околната среда.

През 2009 година замърсяването на въздуха от 10,000 най-големи индустриални обекта в Европа е струвало на гражданите на съюза между 102 и 169 милиарда евро. Това е заключението на доклад изготвен от Европейската агенция за околната среда (ЕАОС). За изчисленията са използвани отчети за отделените емисии изготвени от самите предприятия включени в доклада. Оценена е не само вредата върху здравето на хората и околната среда, а и някои скрити опасности от този вид замърсяване.

Индустриалните обекти попаднали в анализа включват големи електроцентрали, рафинерии, работа с производствено изгаряне, отпадъци и някои земеделски практики. Очаквано, електроцентралите допринасят най-много за разходите по причиненото замърсяване . Ако в доклада на ЕАОС бяха взети под внимание замърсяването от сектори и компоненти като транспорта, домакинствата и повечето земеделски производства, то крайната сума би била още по-висока от отчетената. Ако тя се разпредели по равно между европейското население, това означава, че замърсяването струва между 200-330 евро на всеки гражданин.

Едно от основните заключения на доклада показва, че когато разходите бъдат пресметнати по начин, който взима под внимание продуктивността на националните икономики, то челните места в класацията на замърсителите се заемат от държави като България, Румъния, Естония, Полша и Чехия. Постиженията ни в поредната негативната статистика едва ли са изненада. Знаем, че въздухът, който дишаме не е много чист. Заключенията идват от лични наблюдения или чрез помощта на експерти, които ни казват точно колко нечисотии дишаме. През изминалия ноември, изданието EuroActiv публикува материал, в който се казва, че българите дишат убийствено мръсен въздух, а това ни прави една от най-смъртносните места за живеене в света. Проблемите са причинени най-вече от овехтяла енергийна и индустриална инфраструктура, и застаряващия транспортен парк. Бедността в големи общности в страната, където има зависимост от горенето на дърва и други мръсни горива за отопление и готвене, също допринася. Експертът по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF, Георги Стефанов, отбелязва, че държавата ни разполага с много добри закони и системи за наблюдение, но това което липсва е тяхното прилагане.

За да поемем глътка чист въздух може да се отправим към планините - от тях имаме много и все още са безплатни, а сезонът е идеален.

Снимка: Горичка
Публикувана на 01/26/12 04:16 http://blog.gorichka.bg/?p=6241
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване