01/26/12 08:06
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС -2

Пламен Асенов

26.01.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина! 

Голяма червена точка

Росен Плевнелиев удържа на думата си, Николай Младенов също. Смяната на 24 от свързаните с бившата комунистическа ДС български посланици е голяма стъпка напред. Умна стъпка. Правилна стъпка. Дано е и плод на искреното им убеждение, че така трябва да бъде, защото така трябва да бъде, а не само на разумните доводи за изключителната вреда от присъствието на национално отговорните ченгета-патриоти в българската дипломация.

Много ли искам от тези двамата? Не, не е много. Искам само да продължат да работят в наистина полезен за България тандем и занапред.

Малката лъжичка катран в кацата с мед е бившият ген. Никола Колев, стъкмен за посланик в Холандия. Вероятно става дума за някаква джентълменска договорка с бившия президент Георги Първанов, който на раздяла е осигурил топло място за бившия началник на своя кабинет.

`Ма не бива чак до там джентълменство, бе, господа Плевнелиев и Младенов. Е, вярно, напоследък холандците малко ни поиграха по нервите – запънаха ни се за Шенген, заради проблемите с престъпността, корупцията и съдебната система, които все още имаме. Само че, нека си признаем – гласът им беше глас на разума и каза онова, което всички повтарят отдавна. Ето защо смятам, че не биваше този глас на разума да се наказва чак толкова жестоко, като му се пробута Колев вместо посланик, Колев, за когото намирането на шапката е високо интелектуален проблем, а козируването – най-доброто откритие на демокрацията.

Голяма черна точка

Много лошо стоят нещата в Българската православна църква. Ето, дядо Натанаил, Неврокопски митрополит, излязъл пред медията да каже: „Не сме доносници и няма да сътрудничим на комисията по досиетата”. И казва това вече след като комисията по досиетата разкри, че са доносници – и негова милост, и дружките му от висшия клир. 11 от 14 – кой да ти повярва. Че то събирането им на едно място очевидно трябва да се нарече Светото главно на ДС, отколкото Свети синод на БПЦ.

В аргументацията си дядо Натанаил защитава един много важен, фундаментален принцип – отделеността на църквата от държавата. Не ни се бъркайте, защото по Конституция ние сме отделна губерния, предупреждава той. И – да, за малко човек да му повярва и да застане зад каузата на един достоен борец за църковна независимост. Аз поне щях да му повярвам. Но само и единствено, ако преди години беше заявил същото нещо на момчетата от ДС – не ни се бъркайте. `Щото и тогава по Конституция църквата беше отделена от държавата.

Не забравяйте този дребен факт, колеги журналисти. Когато питате някой отец за сътрудничеството му, оттам започнете.

Бойко наредил

„Бойко наредил полицията да не бие” – пише „24 часа”. Макар че думите на Бойко не бяха точно такива, да приемем, че е така – наредил е. Вероятно колегите от вестника са искали да добавят, че е наредил да не бие напълно невинните и онези, които не оказват съпротива, но не им е стигнало мястото, та затова са обобщили.

Обаче, питам се аз, ако полицията не бие невинните, какво ще прави? Тя виновните и онези, които оказват съпротива, и без това трудно ги бие. Ама много трудно, `щото не знае кои са. Наистина, цял град знае, полицията не знае, но така стоят нещата. Та затова досега полицията използваше един прост метод, останал на въоръжение в системата от комунистическите времена – бий невинните, та да се стреснат виновните.

След тази нареда бойкова обаче аз полицаите живи ги оплаквам. Само с пиене на безплатни кафета и закачане на девойките по кварталните барчета ли ще се занимават отсега нататък? И как ще респектират престъпниците, след като не могат да бият поне когото могат?


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване