01/29/12 23:54
(http://nellyo.wordpress.com/)

ACTA – инструмент за приватизиране на цензурата онлайн

Преди три години, в началото на изключително секретното изготвяне на АСТА, експерти прогнозираха, че

ако Холивуд  си е  поръчал подарък за Коледа,   това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement.

През 2010 г.  в експертен анализ АСТА беше наречена оръжието на развлекателните индустрии.

Сега АСТА получава нови оценки от експертите като инструмент за приватизиране на цензурата онлайн.

Независимо от това медийната про-АСТА кампания има  преднина благодарение на съвършено несиметричната информация, с която разполагат държавата, съответно индустриите на съдържанието,  и гражданите.  Каквото и да кажат сега представителите на държавата,   едва днес  -  и не по-рано  -  АСТА официално   беше защитена в новините на една телевизия от ресорен държавен служител.

Про-АСТА кампанията има на своя страна и мощта на този  бизнес, който  е истинският двигател на предлаганото споразумение. Индустриите на съдържанието ни убеждават, че споразумението е отлично балансирано и в него няма нищо ново.

Отлично балансирано ли е споразумението? Или тъкмо обратното,  непропорционално се засягат правата на гражданите онлайн?

Според  Европейския  надзорник за личните данни  опасност има: масово наблюдение,  невидим мониторинг на милиони хора  – независимо  дали  са под подозрение  -  и систематично записване на данни.  Към това трябва да се добави предвиденото  приватизирано  прилагане на мерките от интернет компании-посредници, както и неяснотите при дефинирането на основанията за санкция  (по-рано ЕП предложи  критерий  търговски мащаб).

Отделна тема е  какво означава фактът, че България е подписала АСТА в Токио, а например Германия не е.  Отделна тема  е и действието на АСТА в САЩ (sole executive agreement) – твърди се, че не може да обвърже законодателната власт за промени.

Съществено е, че (вероятно през юни) предстои гласуване в Европейския парламент.   Засега Метин Казак , член на ЕП, е говорил по АСТА – напълно в духа на официалната позиция (“ЕП получи информация и уверения от Еврокомисията, че в споразумението има достатъчно гаранции за защита на правата на гражданите”).


Публикувана на 01/29/12 23:54 http://nellyo.wordpress.com/2012/01/30/acta-23/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване