01/30/12 20:08
(http://gruncharov.com/)

Когато медиите мълчат и обществото крещи

В България липсва не-пристрастна, обективна и критична медия. Направете сравнение на 10-те най-посещавани български новинарски сайта – да, новините са абсолютно еднакви. Посланието е едно и също, едната медия се позовава на друга такава, тя пък на трета и така и не получаваме обективната информация, която ние гражданите заслужаваме. Помните “обективното” отразяване на “колегите” след протеста на 14-ти Януари. Както един оператор на една от големите телевизионни медии ми каза няколко дни след протеста:

“Пич, имахме нареждане да снимаме колкото си може по-малко хора, за това си тръгнахме още преди да почне самият протест”

Аз знам, че той не е бил единствения с такова нареждане и често пъти самите журналисти не са виновни. Според данни на Reporters Without Borders сме на 80-то място по “медиина свобода” или с други думи, политическия натиск и контрол над Българските медии е жесток. Според анализа им, по жесток дори от страни като Намибия (20), Полша (24), Нигерия (29) и дори Ботсвана нареждайки се на 42-ро място. Припомням, ние сме на 80-то – а да сте чули за този анализ в Българските медии в подробност?

Гьобелс спомена в мемоарите си едно изречение което се превърна в доктрината на Нацистка Германия: “Една лъжа повторена сто пъти става истина” – чували сте този израз. И за съжаление Гьобелс се оказа прав в това си твърдение.

Повечето от нас, които си правим труда да търсим истината или поне другата гледна точка в момента се информираме главно чрез групи във фейсбук (които периодично просто изчезват), статии на блогери или алтернативни медии. Много хора разбраха за АСТА прекалено късно, нещо което обаче се знаеше от месеци.

Поради изброените както и много други причини реших да създам едно ядро от журналисти, фотографи и нормални граждани, които доброволно работейки в екип да се вземат с тези проблеми под формата на неправителствена организация. Ще се създаде една платформа на която ще се показва другата гледна точка чрез авторски новини, анализи, репортажи (национални и извън страната), авторски документални филми и опцията читателите пряко да участват в новините. Ще се акцентира главно на международни новини както и на (важни) национални. Качество над количество, без политическа идеология. Без паричен поток, защото така запазваме нашата независимост.

Приканвам всеки, който иска да участва било то като автор, фотограф, кореспондент, преводач или просто симпатизант на идеята да ми пусне мейл с телефон и име на g.grancharov@gmail.com или да ми пише във фейсбук. Официалният старт на проекта е насрочен за Края на Февруари.

Показахме, че заедно можем.

Публикувана на 01/30/12 20:08 http://gruncharov.com/index.php/2012/01/30/kogato-mediite-malchat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване