02/01/12 10:14
(http://www.bivol.bg)

Кой открадна оръжието на прокурор Росен Димов?

rosen-dimov

Прокурор Росен Димов, който е кандидат за прокурор във ВКП, е съхранявал неправомерно личното си ловно оръжие. Това става ясно след като от колата му на 1 октомври 2007 г. са откраднати две пушки и патрони. Прокуратурата обаче спестява проверката дали Димов е взел мерки за правилно съхранение на оръжието. Ако се докаже, че прокурорът не е взел необходимите мерки за сигурност, то съгласно Чл. 338 от НК той е извършил престъпление, наказуемо с глоба или затвор.

Преди четири години неизвестни извършители открадват пушките на апелативния прокурор на Пловдив по това време – Росен Димов. Кражбата, пише тогава в. 24 часа, става на паркинг на магазин Билла в Бургас. Димов с още двама пловдивчани отивали на лов в района на Малко Търново. Неизвестни и до ден днешен крадци разбили задното стъкло на джипа и взели няколко сака. В тях било оръжието на прокурора - две ловни карабини "Меркел" и "Блазер" с оптика за дневно и нощно виждане, 90 патрона, бинокъл и други ловни принадлежности.

Източници на „Биволъ" разказват, че след кражбата, която между другото станала в работен ден, била активизирана цялата местна полиция, и в крайна сметка оръжието е било намерено на поляна край кв. Меден Рудник.

Прокуратурата не е разследвала как е съхранявано оръжието, въпреки, че по закон собственикът има задължение да го съхранява така, че то да не може да бъде откраднато (в каса, например). В случая пушките и боеприпасите са били оставени без наблюдение в сак, намиращ се в джипа паркиран на неохраняем паркинг.

Според Чл. 338 от НК Който като държи, пренася, изпраща или работи с взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години или с глоба от петстотин до три хиляди лева.

Прокурор Росен Димов се прочу и с обвинение за контрабанда и пране на пари в Гърция. По повод кандидатурата му Едвин Сугарев отправи открито писмо до ВСС.

Публикувана на 02/01/12 10:14 http://www.bivol.bg/rosen-dimov-pushki.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване