02/04/12 09:27
(http://ivo.bg/)

Борисов слуша Меркел, но нямало да послуша Клинтън

В навечерието на реално задаващото се посещение на Хилари Клинтън в България искам да припомня епизода с нейното измислено пристигане в България през февруари 2009 г., което не само не се състоя, но след седмица писания по вестниците се наложи да бъде опровергано като идея от тогавашния външен министър Ивайло Калфин. Той дори беше конкретен в „разконспирирането” на злосторника, съчинил зловредния слух, посочвайки обвинително пловдивския кмет Славчо Атанасов. Клетият кмет, най-вероятно без вина виновен, но употребен за бушон, преглътна ролята си и си понесе бушонирането, макар солидарно да беше обикалял със самия президент Първанов пловдивските хотели да търси къде да настани под тепетата очакваните високопоставени гости- не само Хилари и Владимир, но и арабски крале, и световни ръководители, които така и не дойдоха ( дори и в София, където беше пренасочен злополучния форум).
Ето какво тръбяха медиите преди три години. Избирам за краткост текст от „извора” на фалшификацията, тиражиран от пловдивското издание на 24 часовия слугинаж на президента Георги Първанов ( той е представителен за многобройните статии с приблизително същото съдържание, които се въртяха в българските медии):

Хилари и Путин заедно у нас
17 Феруари, 2009 – - news24.bg – Последните новини от България и света
Руският премиер Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън идват заедно у нас. Те ще пристигнат в края на април за Световния енергиен форум в Пловдив.

Очаква се компания да им прави и френският президент Никола Саркози, който също потвърди интереса си към срещата. Идеята за форума на първите държавници от Европа, САЩ и Азия е на президента Георги Първанов. Домакини и гости два дни ще бистрят енергийното бъдеще на Европа и алтернативните източници на енергия. По време на форума президенти и премиери от цял свят ще разгледат Стария град. Очаква се Путин да бъде заведен и на Паметника на Альоша. Кметът Славчо Атанасов потвърди вчера, че очаква Хилари и Путин. Атанасов нареди спешен ремонт в Пловдив заради форума.
До месец Пловдив ще трябва да свети от блясък, да няма разбити улици и да затегне мерките за сигурност, съобщи кметът Славчо Атанасов.
Във форума ще участват 28 лидери от целия свят. Потвърждение за участието си в срещата вече са дали 20 държавни глави. Събитие на такова високо ниво в България досега не е имало. Това е голямо предизвикателство за Пловдив, заяви кметът Атанасов. Той лично щял да сформира екип, който да работи по подготовката на събитието. Вече е провел разговори със собственици на хотели за настаняването на делегациите от отделните държави, всяка от които ще е от 100 до 300 души, а американската от 400 до 700 души. Под тепетата има 53 хотела, част от които вече са ангажирани за гостите на 100 процента. По думите на Славчо Атанасов те не разполагат с достатъчно президентски апартаменти, за да посрещнат толкова много държавни глави. Затова много от хотелите вече мислят как да преустроят помещенията си. Обсъждат се и допълнителни екстри, с които да впечатлят гостите …”.

Опресняването на паметта е полезно в случая с цел хората да внимават какво четат. Цяла седмица българските вестници, като „Труд”, Стандарт”, „24 часа”, „Новинар” и прочие писаха невероятни измислици за предстоящо идване на Хилари Клинтън, което дори в зародиш не е замисляно. И никой не се извини и с една дума на своите излъгани читатели. А иначе е много модно да се говори за покаяние…

Каква е гаранцията, че и този път неразкаялите си професионални лъжци няма да продължат по навик старата си песен?

Отговорът е в надеждата премиерът Борисов да бъде все така откровен и да ни съобщи също толкова простодушно как стои мирно пред своята събеседничка, както го направи при неотдавнашното си посещение в Германия. В резюме за срещата си с канцлера Меркел той пожела да узнаем, а медиите отразиха без коментар неотразимата му откровеност: „Когато Меркел говори, аз слушам”. Ще видим доколко ще слуша и този път и дали ще спази обещанието си, че няма да послуша Хилари Клинтън за шистовия газ, както обеща пред БНТ вчера.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване