02/05/12 11:27
(http://www.azcheta.com/)

Рицари и вълци в съвременна София

Въпреки името си, "Рицари и вълци" всъщност представлява детективски роман. Действието се развива на основата на исторически данни, с които то кореспондира - данни, които са малко известни в историята ни, но за сметка на това - твърде любопитни.

Малко хора - както и аз, преди да прочета книгата, знаят, че по нашите земи е имало рицари, вероятно тамплиери, които са охранявали старите римски пътища и планинските проходи в Софийска област, от които са останали днешните странни имена-топоними - Бов, Орландовци, Пасарел, Кондофрей...

Авторът Калофер Русев е съчетал по чудесен начин в повествованието си и множество легенди, свързани с Вълчан Войвода и известните му съкровища, както и относно създаването на манастира Седемте престола. Действието е и един своеобразен пътепис на едно от най-красивите места в Искърското дефиле - с. Заселе, Вазовата пътека и водопада Скакля. Уникални места, които аз лично съм имал удоволствието да посетя!

Тъй като това е дебютът на този автор, ако той продължи с тази насока на творчеството му - както дават заявка следващите му заглавия, представени в "Делакорт" като предстоящи - "Котка на фона на свастика" и "Медальонът - между Орфей и Иисус", то смело мога да кажа, че в българската литература се е родил автор, който не отстъпва на световни величия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване