02/05/12 19:03
(http://ivanbedrov.com/)

Уроците на Хилъри

Има едни високотехнологични бусове, оборудвани с медицинска апаратура, които обикалят по-бедните региони. Понякога ги има и в България. Целта е повече хора да имат достъп до качествена диагностика. За няколкото си часа в София американският държавен секретар Хилъри Клинтън свърши подобна работа и постави точна диагноза на България – липсва чувство за национална общност и липсва стремеж към независимост.

Няма нищо случайно в едно такова посещение – нито с кого ще се срещне държавният секретар, нито какво ще каже, нито мястото, което ще бъде избрано. Етикетите на това посещение бяха „енергетика“ и „роми“, т.е. независимост и общи цели пред нацията. Правителството нито веднъж не се опита да постави темата за шистовия газ в контекста на независимостта, предпочете да мълчи или да се заканва на протестиращите и разбира се загуби публичния дебат по темата. „Интеграция на ромите“ пък е израз само от програми и стратегии, но не е част от мисленето на нито едно правителство досега. А успехът идва при нации, които са обединени от общата си цел да живеят свободно и богато в близкото бъдеще, а не са разделяни от общото си минало, различен език, цвят, религия. Всички имаме полза от това повече хора да работят в България, това ще стане, ако повече хора са образовани, това ще стане през усилието за интеграция на силно изостаналите. Звучи просто и наистина е просто. Става дума за настройка в главата – или мислиш така, или не мислиш така. Казва се мащаб, който за съжаление липсва на управляващите досега.

Силно ме впечатли интервюто на бившия македонски премиер Любчо (преди беше Люпчо) Георгиевски по бТВ, където той каза: „Има един парадокс – от една страна славейки името на Александър Македонски, се преструваме, че сме много голяма нация, но така вътрешно отдалечаваме всички други от себе си – отдалечаваме и албанците, и турците, и ромите, и власите.“ В България същото правят хора като Божидар Димитров, колегата Росен Петров и премиери като Бойко Борисов, които се кефят на първите двама. Едното е минало, другото бъдеще. Всеки сам избира.

Затова посещението на Хилъри Клинтън има много ясни сигнали. Стига на някой да му е дадено да ги види.

Разбира се, че за целия свят новината от София е коментарът на Хилъри Клинтън по повод руско-китайското вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия. Но това е просто съвпадение за нас, посещението бе за друго.

снимка: state.gov

P.S. и понеже в българските медии трудно ще намерите повече за срещата на Клинтън с млади роми, ето изказването й пред тях.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване