02/08/12 21:04
(http://ivo.bg/)

Осветяват МОЧА, но го обсъждат на тъмно

Публикувам факт, който, бас държа, не знаете: на тъмно се обсъжда конкурс за съдбата на най-ярко осветения монумент в България, за чиято охрана с прожектори се харчат безумни средства само и само някой българин да не оскверни символа на съветската окупация в центъра на София.

Обърнете внимание: няма друг обект в България, смея да твърдя, за който се хвърлят такива усилия и средства ( кой плаща?) по охраната му с помощта на мощни прожектори. Съседният национален стадион „Васил Левски” се осветява с подобни съоръжения за броени часове веднъж на няколко седмици и само в рамките на съответното спортно събитие или концерт, от които има постъпления, финансиращи разходите за електричество.

Монументът на окупационната червена армия ( МОЧА) се къпе обаче в светлината на прожекторите от тъмно до светло всеки Божи ден от години. Това не попречи глутница бездомни кучета да ме нападне там в снежната вечер на 6 февруари – за сведение на общината, която уж се бори успешно с тази тъжна напаст, напомняща за това в какъв кучкарник живеем.

Но мен -кучета ме яли. Другаде е заровено кучето, както казват в Русия.

МОЧА е очевидно най-ценното съоръжение за нашите власти – местни и централни. Пазят го,осветяват го като приоритетен обект и го обсъждат на тъмно. Време е да осветлим по въпроса гражданите за онова , което от тяхно име, но без тяхно участие, замислят властите.

8 февруари 2012
До Йорданка Фандъкова Кмет НА Столична община
ДО ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Копие до:
Елен Герджиков, председател на СОС
Вили Лилков, зам.-председател на СОС
Николай Стойнев, зам.-председател на СОС
Малина Едрева, общински съветник
Прошко Прошков, общински съветник
Ангел Джамбазки, общински съветник
Относно: подготвянето на ПРОЕКТ НА КОНКУРСНА ПРОГРАМА „ИДЕИ ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ ГРАДСКИ ПРОСТРАНСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА”
УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,
Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия (ПСА) в София има изключително голям интерес към действията на СО и другите отговорни общински и държавни институции, които касаят взимането на решението относно съдбата на ПСА в София. На последното заседание на СОС преди лятната ваканция, през юли 2011, г-жа Малина Едрева заяви, че през септември СО ще организира нов публичен дебат за съдбата на ПСА и ще обяви конкурс за Княжеската градина. До момента този поет пред гражданите на София ангажимент не е изпълнен.
Ние, членовете на гражданската инициатива за демонтиране на ПСА в София, много благодарим за това, че СО сериозно и отговорно се отнася към този важен за София въпрос и го обсъжда с (копие от
преписката получихме от наш източник по неофициален път) Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) в частта касаеща подготовката и организирането на конкурса. Във връзка с това настояваме за следното:
1) Да бъде дадена пълна прозрачност на подготвяния конкурс за реформиране на Княжеската градина, документацията по подготвяне на конкурса да бъде достъпна на сайта на Столична община на всеки един от неговите етапи.
2) Да се проведе нов дебат с гражданите на София, които имат отношение съм мястото на ПСА в столицата.
3) Представители на гражданската инициатива за демонтиране на ПСА да бъдат част от работна група по изготвяне на заданието на конкурса, което до момента е подготвено по начин, който е силно в ущърб на проектните предложения, които не включват запазването на паметника. Всъщност подготвеното засега задание дава предимство единствено на проектни предложения, които съхраняват наличието на ПСА в Княжеската градина. Това е видно от текста по-долу:
Предложение на НИНКН за преформулиране на текста на т. 1.1.2 гласи:
„Да бъдат предложени идеи за развитие на архитектурно-художествената и паркова композиция на градината, отчитайки различните периоди в нейната история. Да се потърсят начини за събуждане на обществената памет за метаморфозите, през които градината е преминала от нейното създаване до наши дни, с респект към автентичните следи от всички исторически пластове в развитието на градината„.
Г-жо Фандъкова,
Имаме молба към Вас– да наложите на столичната администрация и СОС да си сътрудничат с гражданите на София във връзка с този наболял и силно интригуващ въпрос като мястото на ПСА и да изискате от подчинените Ви в СО да взимат решения като предварително информират гражданите
Инициативният комитет за демонтиране на ПСА има ясна позиция. Въпрос единствено на демократичен подход на столичната администрация е да НЕ изключва гражданите от участие по решаването на въпроси, които са от такава значимост за обществото като мястото на ПСА в столицата на България.
В очакване на Вашия положителен отговор.
С уважение:Валентина Маринова, председател на Инициативния комитет за демонтиране на ПСА в София

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване