02/08/12 14:47
(http://www.gorichka.bg/)

Сговорна дружина планина повдига: разговор с Мартина Попова за промените в закона за горите

m.popovaМартина Попова работи за Фондация „ЕкоОбщност”, чиято дейност е обвързана с опазване на околната среда и подкрепа на гражданското общество.

“На Витоша се се научих да карам и ски и сноуборд, това е планината, която ме научи да обичам природата”. В момента, в който се заговори за промени в закона за горите, известни като „Витоша ски”, Мартина се бори активно те да не бъдат одобрени. Тя намери време, за да си поговори с нас и да обясни защо природозащитниците не са съгласни с предложените изменения.

. . .

Горичка: Ще ни разкажеш ли хронологично, какво се случи от момента, в който предложението за промени в закона за горите бяха поставени на масата.

Мартина: Веднага щом разбрахме за готвените промени, както и че това е причината да не работят съоръженията на Витоша този сезон, решихме, че трябва да изразим позицията си против тези промени. На 26 декември направихме акция Ride4Vitosha (бел. ред: неформална гражданска група на любители на зимните спортове и планината). Идеята беше възможно най-много хора да се спуснат по Лалето (което не работи). По време на цялата акция снимахме кадри за кратък филм, който после с помощта на еко защитници допълнихме като фактология и кадри.

От този момент всяка седмица следим какво се случва със закона. След нова година разбрахме, че промените влизат за разглеждане в парламентарните комисии по земеделие, по околна среда и води и т.н. - всички гласуваха за промените. На 2 януари направихме втора малка акция. След реалното одобрение на промените в комисиите трябваше да действаме и в София, затова първият протест беше в обедно време на 11ти януари, по време на заседание на Народното Събрание.

Горичка: Предложените промени преминаха безпроблемно през всички комисии?

Мартина: Да. Важно е да се отбележи, че междувременно еколозите изготвиха алтернативно предложение за промените в закона. Последвалите протести бяха - 18 януари, вечерно шествие в София; 22-ри цял ден Планинада на Витоша с участието на различни спортни и планински организации и последно в събота 4 февруари дневно шествие в София.

Горичка: Така стигаме до днес. Ако промените бъдат приети в парламента, какви са двете основни вреди, които притесняват природозащитниците?

Мартина: Едната е, че се позволява да се застрояват държавните публични гори в природните паркове с частни ски писти и съоръжения - без промяна на предназначението на земите - площта по документи остава гора. И второ, че ще се сече, за да се строят нови ски писти и съоръжения, и преференциално ще се отдават за ползване съществуващите писти на собствениците на съседни ски съоръжения без публични търгове.

Горичка: Не е ли иронично, че през декември миналата година, страната ни беше обявена като отличник в доклад на ЮРОСТАТ за горските територии в Европа. Той заключи, че залесените територии се увеличават в пропорция надвишаваща обезлесените. Май имаме много гори, които се водят като гори само на хартия? Вероятно информацията и данните, които ЮРОСТАТ е използвала за резултатите на България, са предоставени от български орган на властта?

Мартина: Именно. И там е иронията наистина. Това бяха  „бъгове” в закона преди години, но помощта на НПО сектора, както и да доста работа и обсъждания с институциите този закон беше поправен и в момента е наистина добър.

Горичка: Каква е следващата стъпка - законът е в парламента, какво още може да бъде направено, за да не бъдат одобрени предложените промени? Още протести?

Мартина: Пътеките са три. Първата да се работи с депутатите - търсене на вариант за обсъждане и преразглеждане на предложенията между първо (бел. ред: по-рано днес промените бяха одобрени на първо четене) и второ четене.

Другото важно нещо е повече хора да бъдат информирани. Ние от Ride4Vitosha правим дискусии в посещавани места в София. Бяхме в +Това и Чайната. Сега планираме подобни акции в университети и младежки организации. И третата пътека са протестите - това е очевидно най-силния начин да повлияеш на властта. Протестите обаче държим да не бъдат негативни и хулещи определени личност, а напротив - позитивни и в позиция за диалог и намиране на най-доброто решение. Затова и правим Ride4Vitosha в планината - там ние е любимото място

Горичка: Надеждата не е загубена?

Мартина: Не! Даже съвсем скоро от Ride4Vitosha ще пуснем и сайт за информация по проблема и как всеки, който иска може да помогне.

Публикувана на 02/08/12 14:47 http://blog.gorichka.bg/?p=6858
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване