02/09/12 08:46
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 15

Пламен Асенов

09.02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

42% от българите застрашени от бедност

Има много смущаващи и неясни неща в това заглавие, граждани. Ако приемем, че 42 на сто са само застрашените от бедност в България, то колко са вече бедните? Или и те са включени в общия кюп просто като „застрашени”? Но това би било проява на огромно социално лицемерие, каквото агенция Евростат, авторът на данните, обикновено не проявява.

От друга страна, ако в този процент не са включени „вече бедните”, трябва да си направим извода, че те някак си не се чувстват застрашени, а са доволни от положението си. Сигурно защото дотолкова са свикнали с бедността, че живеят по-лесно с нея, отколкото ако бяха евентуално забогатели. Или поне отколкото онези, на които бедността тепърва чука на вратата. Както се казва в един виц – неясноти има. Но няма да ви разказвам вица, защото е наистина мръсен и ще оцапаме цялата работа, която започва толкова хубаво.

Малко се нервя на колегите от българските медии обаче, които масово са сложили въпросното заглавие с думата „застрашени” в него и така създават условия за възникване на страхове сред гражданството. Трябваше просто да пишат, че сме на първо място в Европа, без да споменават по какво…..

Като се замисля в дълбочина обаче – това може да се окаже дори още по-неподходящо, защото хората ще вземат да прочетат не само заглавието, а целия текст. Нормално е да изпитат някаква чувство на национална гордост, задето сме били европейците и да се информират в какъв точно спорт сме го направили. А като научат, че е по най-голям процент застрашени от бедност, ще останат двойно разочаровани.

Не, не, по-добре си е така – като види процента направо в заглавието, никой българин няма да чете по-нататък, защото всички си знаем за какво става дума. Браво, колеги!

Божието чудо Путин

С цялото си величие и отговорност на православен духовен водач, руският патриарх Кирил обяви явлението Путин, Владимир Владимирович, за истинско божие чудо. Ще трябва веднага да отърча и да се покая, граждани, защото очевидно много съм грешен. Грешен съм най-вече във връзка с мнението си, че въпросното явление е просто чудо, сътворено от някакъв си обикновен светец в КГБ, който го е обучил на занаята. А то виж, че работата излезе подадена от много по-високо място…..

Основният аргумент на светиня му за канонизацията е, че Путин е измъкнал Русия от тежкото положение, в което е била преди десетина години. Може. Може и така да е, не знам. Не съм бил в Русия от 1986-та година, което е доста време. Но ако приемем, че сега обикновеният руснак живее примерно три или дори четири пъти по-добре от тогава, то значи патриарх Кирил нещо много греши в представите си що е то мизерия и що – измъкване от нея. Още повече, че, поне според известните данни, той, обикновеният руснак, далеч не живее три пъти по-добре оттогава.

Освен за лична възхвала на Путин обаче, церемонията, за която говорим – а в нея са участвали духовните водачи и на другите вероизповедания, представени в Русия – е послужила и за разкриване на козните, плетени от основните външни и вътрешни врагове на режима. Ето например какво казва патриархът по адрес на опозицията в Русия: „Какви са тези? Някакви кречетала с обеци и пиърсинги! Те представляват само малка част от руския народ. Те са проводници на западната култура и са заплаха за Русия.”

Главният равин Берел Лазар пък ползва случая, за да отхвърли евентуалните съмнения, че опозицията е подвластна на световната конспирация, зад която, както често се смята в Русия, стоят гадните евреи. „Фактът, че протестиращите провеждат митингите си в събота, е доказателство, че зад това не стоят евреите” – цитиран е да казва Лазар.

Според мюфтията на Северен Кавказ Исмаил Бердяев пък въпросното божие чудо Владимир Владимирович е „единственият човек, който показа на САЩ къде им е мястото” – очевиден колец, забит от правоверния в сърцето на гадния световен вампир, който иска да живее от сладката руска кръв.

Тия са луди, бе, граждани, тия всичките са луди! Ако не, то значи светът е кретенясал, а само тия са останали нормални. Е, и Путин, Владимир Владимирович, разбира се.

Трите безспорни предимства на брака

Както следва да се очаква, този списък за предимствата на брака е съставен от едно женско списание. Не е дълъг – или защото само толкова празно място са имали хората, или защото материалът сам по себе си е труден и не съдържа възможност за разточителен брой предположения. Иначе е съдържателен.

Според списанието, първото предимство е, че, ако си женен, не си сам на вечерите с приятели. Това твърдение ме изненада, граждани. Първо, защото от опит знам, че след брака вечерите с приятели за нула време се разреждат от „всяка вечер”, почти до нула. Второ, нали смисълът на вечерите с приятели е да си сам с приятелите си. Какво предимство е да вечеряш с тях, а жена ти да слуша всичко и после да ехидничи, да те ръга в ребрата все по-силно след всяка следваща чаша и да се държи като петел, а не като кокошка, с настояването да си ходите вече, защото слънцето почти било изгряло.

Второто предимство е описано като – „живееш по-дълго”. Има такива изследвания. Чувал съм за тях. Чел съм ги дори. Но никога не съм ги разбирал. По-дълго от кое? По-дълго, отколкото си щял да живееш иначе? Или отколкото си очаквал да живееш с тази въпросна жена? А какво става, ако си женен не веднъж, а два или три пъти поред. Кой точно от тези бракове ти удължава живота и не се ли компенсира удължаването от известно съкращаване, плод на разводите между тях? Изобщо – глупости на търкалета.

Най-смущаващо е обаче третото предимство – винаги има кой да ти прави компания в леглото. Не ми е ясно защо в случая се предполага, че горките неженени са лишени от компания в леглото. От моите ергенски години си спомням точно обратното – при това не каква да е компания, а разнообразна. Нали така се казва, когато всяка вечер си с различна жена? Сигурен съм, че това внася истинска динамика в човешките отношения и пречи на психиката ни да закърнее.

Ало-о-о, колеги, мислете, бе, преди да пишете!


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване