02/10/12 16:24
(http://www.gorichka.bg/)

За музиката, BrazzoBrazzie и здравето: интервю с тромбониста Вили Стоянов

vili_stoianov

Вили Стоянов е тромбонист. Той в основата движеща организацията на случването феста BraZZoBrazZZie, който започва тази вечер в Sofia Live Club и ще продължи в дните до неделя, 12 февруари. Събитието е посветено на духовата музика и обещава страхотен микс от фънк, ритъм енд блус, джаз, реге, ска, латино, старата градска музика, класика и балкански ритми. Часове преди началото на BraZZoBrazZZie, си поговорихме с Вили за музиката, феста и здравето.

. . .

Кога и как започна да свириш на тромбон?

Започнах с пиано, всъщност, по желание на майка ми. Мой дядо по нейна линия е великият български композитор Йосиф Цанков. Тя реши, че тъй като таланта се предавал през поколение, то аз съм неговият проводник.

Пианото ми харесваше, но някак баскетбола започна леко да побеждава и оттам успехът ми в Единното средно политехническо училище пострада значително. След седем двойки по математика, майка ми реши, че спасението е в музиката, но пък пианото не ми беше на нужното ниво и затова покойният Ангел Заберски ме прати при моя преподавател по тромбон, тогава доцент, сега професор-доктор и ректор на Националната музикална академия Проф.Панчо Владигеров” - Димитър Момчилов.

Сигурно е голяма гордост да имаш такъв дядо?

От начало дядо ми не беше вдъхновение, но с течение на времето възхитата ми расте все повече. Сега съм страшно горд, защото той няма абсолютно никакъв аналог в нашата история - като композитор, и като човек, и като бохем.

Как се случи BraZZoBrazZZie?

BrazzoBrazzie е своеобразна първа официална стъпка на Brazz Association. Искаме да покажем най-хубавите си проекти, създадени от нас, членовете на асоциацията и да си направим небивал купон. Ние действаме активно от три, четири години, но сега вече смятам, че проектите ни са на достатъчно високо ниво, за да бъдат представени на форум като фестивала. Ние сме съществена част от българската музика през последните петнадесет години, но винаги в услуга на други артисти. Сега искаме да покажем кои сме ние и как гледаме на музиката и купона.

Довърши изречението Елате на BraZZoBrazZZie, за да …

… се забавлявате в хубава музика :)

Препоръчай ни някое парче, което наскоро ти е направило впечатление или пък нещо любимо.

When you’re smiling на Louis Prima

В момента Горичка подготвя Форум ЗДРАВЕ. Ти как се пазиш здрав?

Моят начин на живот изисква сериозен режим, ако човек иска да се задържи достатъчно дълго време. Не мога да кажа, че се грижа перфектно за здравето си, защото свиренето по нощни клубове не е от най-здравословните неща. От две години не спортувам, но ям добра храна и сутрин правя дихателни упражнения. Отскоро имам куче, с което правим големи разходки. Освен това ходя пеша много.

Страхотна новина е, че в дните на BraZZoBrazZZie, Sofia Live Club ще е място на което не се пуши.

Да, ще е без цигарен дим. Подзаглавието е „За чисти бели дробове”. Аз пушех по три кутии на ден, но ги спрях. Смятам, че комбинацията от между духов инструмент и активно пушене си е чиста простотия, защото медните инструменти са си като спорт - за възпроизвеждането на един звук се активират над 200 мускула в цялото тяло.

Има ли кауза, която те вълнува?

Ще ми се София да е по чиста, с по-малко бездомни кучета. Хвърлянето на боклуци по улицата, близо до кошчето си остава характерно за някои от нас, но предполагам, че този проблем се отнася по-скоро към възпитанието ни в ранна възраст.

. . .

За повече информация около BraZZoBraZZie посетете официалния уебсайт.

Публикувана на 02/10/12 16:24 http://blog.gorichka.bg/?p=6912
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване