02/10/12 09:07
(http://ivo.bg/)

На премиера му потънаха подводниците

Ако перифразирам известния надпис на хан Тервел на колоната край Мадарския конник, в днешния свят на преките телевизионни включвания се получава следния ефект: „Журналист и добре да си живее умира „ ( от срам, ако не е опериран от това нормално човешко чувство).

Съчувствам искрено на колегите от Нова телевизия, които нямаше как да прекъснат тирадата на афектиран жител на наводненото село Генералово, който нарече в ефир Генерала „плъх, който се крие”. Трябваше да го изслушат, макар да съзнаваха как предизвикват „гнева на Ахила” от този пробив в неговата кръгова отбрана срещу критиката.

В още по-конфузна ситуация изпадна днес Николай Бареков, неофициалният медиен център-нападател на правителството и лично на премиера Борисов. Защото беше попарен в ефир от бившия кмет на Харманли Михаил Лисков, който косвено направи за смях министър-председателя с документ, доказващ, че в язовир „Иваново”, отнел живота на 8 души в село Бисер, наистина военните са се занимавали с подводно дело. Поразеният Бареков спонтанно отбеляза този факт, но направи всичко възможно да отклони вниманието от „дребната подробност”, че подигравката за язовира като евентуално място за учение на „подводници” си има автор и това изобщо не са „медиите”, както два пъти се опита да внуши водещият. Ето за какво става дума в публикация на в. „24 часа”:

Борисов: Армията в язовира подводници ли ще държи?!

Сряда, 8-ми Февруари 2012,
За какво й е на армията язовир за напояване – да си държи там подводниците ли?
Така премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ разгорелия се спор чий всъщност е язовир „Иваново“, който заля с. Бисер в понеделник. По-важното било да се разследва кой и как го е стопанисвал през годините.
Язовирът не е на Министерството на отбраната, съобщи военният министър Аню Ангелов след заседанието на МС. По думите му „ведомството не притежава нито един язовир, не е строило язовир, не се занимава с напояване, производство на ток и отглеждане на риба“.
По повод на заявеното от кмета на Харманли, че министерството притежавало 28 дка от водите на язовир “Иваново”, Ангелов каза, че язовирът е сложно хидротехническо съоръжение, което не може да се разделя по такъв начин – стената на един собственик, водата на друг, а дъното на трети.
В писмо до МО от декември 2010 г. областният управител Румен Данев е поискал армията веднага да оправи пробойните в язовира. Писмото бе разпространено от БСП във вторник с коментар, че МО крие своя отговор.
Вчера военното ведомство предостави копие от въпросното писмо. В него министър Ангелов категорично отрича на МО да е предоставян за управление какъвто и да е язовир. Той цитира нотариален акт №0567/2003 г., според който собственик на водоема е община Харманли.
„Нито една държавна, общинска администрация или фирма като „Напоителни системи“ не може да представи засега документ за собственост на язовира, съобщиха от Окръжната следствена служба в Хасково. По разпореждане на прокуратурата институцията води разследването за скъсването на язовирната стена.
Оглед на място все още не е направен заради лошото времето. „Това обаче не е фатално – пробивът на дигата е факт и няма да избяга“, уточниха разследващите.
ЛЮБОМИР ДЕНОВ, НИКИ ГРУДЕВ

Днес обаче не другаде, а по най-ясно заявения като проправителствен канал ТВ 7 , един документ направи за смях тезата за „подводниците”, лансирана на подбив от „Генерала”, когото неговият ординарец в ТВ 7 панически се опита да прикрие. Съответно в сайта BNwes, който е част от същата пропаганда,се появи следното лаконично съобщение без коментар (цитирам го само в частта, свързан с темата тук):

Кметът на община Харманли Михаил Лисков показа документи, които доказват, че язовир „Иваново” се намира в границите на учебен полигон Корен.
Стената на язовира-убиец се скъса в понеделник и триметрова вълна заля село Бисер. В трагедията загинаха 8, а двама се издирват.
„Иваново“ е бил използван от военните за обучение в подводно кормуване и десант, разказа кметът в предаването „Гореща точка“ на ТВ7.
За военни тренировки са били използвани и другите два язовира в съседство.”

А темата тук не е изясняването на собствеността върху язовира, а уязвимостта на официозната пропаганда, бореща се да лъска образа на своя началник. В случая една от „екзотичните” аналогии от арсенала на Борисов за стрелба срещу критиките му рикошира с неговите камъни, по неговата глава. Той без да иска направо „позна” за подводниците в язовира, но Бареков побърза да прехвърли гафа на „медиите”, от чието име иначе обича да говори като самозван защитник на свободата на словото.

А колкото до самия гаф със сбъднатата метафора на Борисов, сам по себе си той не е кой знае каква изненада. Защото сме свикнали премиерът да сипе нелепости как властта „лови снежинките” във въздуха и веднага да последва снежен ад по пътищата или пък да обявява, че въпросните пътища са „излизани”, а само час по-късно да настане бедствено положение по магистралите. Само че този път не природата приземява самохвалството и нахаканото му говорене, а един документ, показан от червен бивш кмет пред собствената му телевизия и пред занемелия от неприятна изненада пропагандатор на властта в телевизионния национален ефир.

От тази „дреболия” с подводниците ( със сигурност Борисов ще я „прескочи” отново като скъсани гащи) ми се иска да се върна към наистина големия въпрос за собствеността на държавата върху онзи „гьол” в Белене. Запитан за евентуалното му разрастване в АЕЦ „Белене” и дали ще се намери инвеститор за подобно начинание извън предлаганите за целта руски милиарди, на 26 февруари 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се изказа в стила на началника си: „ ами ако падне луната?” ( разбирай- „хайде да не гадаем глупаво”). Силно се надявам и неговата „шега” да не вземе да се сбъдне – чак луната няма да „падне”, но учените не изключват катастрофа с астероид. Метафорично казано, приблизително такъв ефект, макар и не моментален, би имал за България сблъсъка с обсебващ българската енергетика и икономика изобщо окончателен договор за строеж на нова ядрена централа в Белене, замислена като връхна точка на руската стратегия за превръщане на страната ни в база на руската имперска политика за проникване в ЕС и НАТО.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване