02/11/12 10:13
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 17

Пламен Асенов

11. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Даваме повече пари за храна от европейците

Да, даваме повече, при това номинално, а не като някакъв процент от някакъв измислен показател за сравнение. Просто цените на основните ни стоки за преживяване са реално по-високи. Благодарим за информацията, колеги от „Монитор”. Ние си я знаем, но е добре да се напомня постоянно.

Лошото е, че даваме повече пари от европейците не само за храна. Михлюзите от НЕК например постоянно ни натякват, че в Германия цената на киловатчас енергия е по-висока, отколкото в България. Само че винаги забравят да кажат…..не, не само колко получава един среден германец и колко един среден българин, не само какви са показателите за ефективност на системата, а забравят да кажат как е организирана цялата работа там и колко души се топлят през зимата на ток, а не, да речем, на газ. Чиято пък цена е по-ниска, отколкото на газа в България. Така че например брат ми, който отдавна живее в Германия, през зимните месеци плаща по-малко режийни, отколкото аз тук. А и с други неща е така.

Това, което там е наистина скъпо, граждани, са книгите. И пак ги купуват, гадовете. Мой приятел много обича да разправя историята за един дебат, проведен в Бундестага преди няколко години. Тогава неколцина депутати вдигат страшна врява заради факта, че не помня вече коя книга, световен бестселър, в Германия не успяла да надхвърли тираж от 300 хиляди бройки. Това да им е кусурът, бихме казали ние. Но не, оттук въпросните депутати правят извода, че нацията им изпростява и предизвикват големи прения.

Къде сме ние?

Депутатските заплати скачат

Не се подвеждайте, граждани, заради края на предишния текст да сметнете, че скачат заплатите на народните представители в Германия. Не, в България скачат и стават вече 2 556 лв. без добавките.

Не им завиждам, нито казвам, че са много. Всъщност за българските условия това е месечен доход, с който може да се живее прилично, без особени притеснения, но и без голям лукс – нищо повече. Дори бих казал, че нашите хора са скромни и веднага мога да го обясня картинно по следния начин. Заплатата на един български депутат има да догонва заплатата на един немски депутат в пъти, тоест, много повече, отколкото българската цена на тока например има да догонва немската. Тази скромност на нашите народни представители в сравнение с михлюзите от НЕК /да ме прости Господ, че днес ги споменавам за втори път/ е направо трогателна, има нещо мило в нея.

Така или иначе, започнах да ви говоря всичко това, за да споделя идеята, че ще бъде голяма грешка, ако сега се подеме кампания за намаляване на депутатските заплати. И малко или много ще бъде форма на популизъм, ако те пак бъдат замразени.

Истинската кампания, която трябва да се подеме, граждани, е заплатата на средния българин да стане горе-долу колкото сегашната депутатска. Ама не чрез печатане на пари, защото тогава нещата стават още по-лоши.

Да де, давам акъл, но всъщност не знам как може да се реализира това, аз ако знаех, първо за себе си щях да го постигна.

 

Плевнелиев и спестяванията на българите

Новият президент Росен Плевнелиев нагази дълбокия лук, като след среща с банкери вчера призова българите „да развържат спестяванията си”, за да се стимулира икономиката на страната.

Обзалагам се, граждани, че аз бях първият, който последва този патриотичен призив – веднага обрах последните фамилни спестявания и отърчах да си платя сметката на михлюзите от НЕК – EVN в моята кааза, но обобщавам /наистина съжалявам, но от факта, че ги споменавам с благословия днес за трети път, можете да си направите извод за размера на въпросната сметка/.

Сега обаче се чудя какво ще правя оттук нататък. И нямам предвид какво ще правя в чисто битово отношение – какво ще ям, какво ще пуша, как ще си платя следващата сметка, не. Имам предвид какво ще правя, когато се създадат онези национални програми, които, според Плевнелиев, ще дадат реална възможност и на бизнеса, и на гражданите, да инвестират парите си. Значи пак ще се късам от колектива – всички ще инвестират, аз не…..

Ами писна ми вече, както се казва – ега ти държавата, щом само аз не мога да си развържа кесията в нея.

 

Атентат срещу папата?

Италианската преса твърди, че срещу папа Бенедикт ХVІ се подготвя атентат, който ще се реализира до една година.

Аджамии! Имам предвид атентаторите, де, не вестниците. Нали ако наистина искаш да убиеш папата, най-добре е никой никога да не научи за това, най-малко самата папа, `щото швейцарската гвардия с шарените гащи и алебардите веднага ще вземе мерки и ще ти развали работата. Но не, атентаторите взели да описват плановете си по разни писма, които, както е известно, винаги стават лесна плячка на медиите.

`Ми поучете се от историята, бе, господа. Или поне питайте – в София все още има хора, които са сведущи в този бизнес и могат да ви продадат терка.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване