02/12/12 13:54
(http://www.bivol.bg)

Депутатите тихомълком ликвидираха неутралността на Мрежата

zakonoproekt-hazart

Докато социалните мрежи вряха и кипяха, подготвяйки протест срещу ACTA, парламентът гласува на първо четене скандален текст, узаконяващ филтрирането на сайтове и ограничаването на достъпа на потребителите до тях.

Такива правомощия получава Комисията по хазарта съгласно Чл.22 точка 13 от законопроект за Закон за хазарта, приет на първо четене на 2 февруари 2012 г.

Според текста държавната Комисия по хазарта "взема решения за филтриране на сайтове, чрез които се организират хазартни игри от лица, които не са получили лиценз по този закон, както и за ограничаване достъпа на интернет потребители до такива сайтове".

Срещу текста протестираха Сдружението за електронни комуникации (СЕК), програмата „Интернет общество" и представители на кабелните оператори в страната, които в крайна сметка ще трябва да прилагат филтрирането и да ограничават достъпа на потребителите.

За разлика от ACTA, общественото мнение не се прояви срещу скандалната разпоредба. Може би защото хазартът се счита за универсално зло, срещу които всички мерки са добре дошли.

Едва ли хазартът в мрежата ще спре да съществува след страховитите мерки на ДКХ. Който е решил да залага, ще продължи да го прави през проксита, TOR или други технически методи, срещу които филтрирането е безсилно.

Проблемът с този текст е, че се създава изключително опасен прецедент и се атакува фронтално неутралността на Мрежата.

Днес за хазарта, утре за порното, вдругиден за политически некоректни писмена...

Публикувана на 02/12/12 13:54 http://www.bivol.bg/netneutrality.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване