02/12/12 22:10
(http://greentech-bg.net/)

Соларните панели на Alta Devices с потвърдена ефективност от 23,5%


(Image courtesy of DOE NREL)

Ако стартиращите компании Alta Devices и Semprius бяха в бизнеса със сървърни центрове, то първата щеще да предлага супер-сървърни центрове, докато втората щеше да комбинира хиляди Linux-boxes. Но в тяхната сфера и двата подхода имат потенциал да доведат до значително поевтиняване на фотоволтаичните инсталации.

Alta Devices получиха потвърждение за рекордната ефективност на техните соларни панели, които са в състояние да конвертират 23,5% от слънчевата светлина в електричество. Потвърждението е на американската National Renewable Energy Laboratory. Alta Devices е spin-out на University of California – Berkeley и е основана през 2007 година.

Компанията прави соларни клетки от галиев арсенид, високо продуктивен материал, използван в концентриращите фотоволтаици и соларните панели, използвани в космическите апарати. Alta Devices са разработили технология, при която слоят от галиев арсенид е с дебелина едва 1 микрон (за сравнение дебелината на човешкия косъм е 40-50 микрона). Галиевият арсенид има още едно голямо предимство – клетките генерират електричество и при по-слаба осветеност, както и не се влияят отрицателно от високите температури. Това повишава изключително тяхната средногодишна продуктивност.

Повишаването на ефективността на соларните клетки е един от обещаващите начини за поевтиняване на соларните енергия и по-широкото и разпространение. Освен това тънкослойните галиево-арсенидни панели могат лесно да се интегрират в най-различни приложения, което също ги прави изключително интересни.

По материали от: cnet

Публикувана на 02/12/12 22:10 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/WGCZeoSrh1c/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване