02/13/12 17:25
(http://ivanbedrov.com/)

Защо Webit се мести от София в Истанбул

Изложението за IT индустрия Webit вече няма да се провежда в София, а в Истанбул. Стана ми интересно и реших да разпитам организатора Пламен Русев по Skype за причините за това решение. Може и на вас да ви е интересно:

 

Webit напуска България, това добра или лоша новина е?

За нас като организатори Истанбул означава много нови възможности, нови пазари в Близкия Изток и Африка, нови партньори. За мен като българин това означава, че страната ни пропуска възможности да развие индустрия, която единствена би могла да задържи младите мозъци в България, да даде тласък на малкия и среден бизнес и да изпрати позитивни новини по света.

Само размерът ли е проблемът на България?

И двете… и размерът, и отношението. Размерът винаги е бил определящ за събитието тук.

За да мотивираме тези стотици професионалисти през годините да дойдат в България, никога не сме използвали думата размер, защото той реално не е съпоставим. Обемите на пазара ни са толкова малки, че не си струват и самолетния билет на повечето от посетителите. Те идват на Webit заради възможностите за нов бизнес, изключителните контакти и новостите, които се споделят. Миналата година обаче размерът имаше друго измерение – всички 4 и 5 звезни хотели бяха пълни и ние си зададохме въпрса – а сега накъде по-големи. От друга страна през годините винаги са ни питали защо в България – и винаги отговорът ми е бил, защото аз съм българин.

Добре, размерът е такъв какъвто е, не можем да го променим. Спомена обаче и отношение?

Аз твърдо вярвам в това, че само digital, новите технологии и предприемачеството могат да бъдат конкуретно предимство на България, че една реална стратегия на страната в тази посока може да бъде спасение за олесяващата ни родина. С всички наши контакти, с факта, че толкова знакови и значими хора идват в България, се надявах, че в поредица от срещи нещо може да се промени. Всяка визита на подобно ниво хора е възможност…

Стратегии има колкото искаш, дори и за електронно управление има стратегия?

Не говоря за такива стратегии от днес за утре. Говоря за Стратегия за една индустрия, за отношение към тази индустрия – най-малкото за разбиране. Може би трябва да се случи нещо… В Турция серия от придобивания от страна на eBay и други участници промениха пазара, заостриха вниманието към индустрията.

Кой да я измисли тази стратегия?

Хора, които разбират индустрията. Имена…

Т.е. това е нещо, което самата индустрия не е свършила за себе си, така ли?

Ако погледнем какво се случва в момента в Турция, ще видим, че индустрията заедно с правителството работят в посока създаване на нови възможности, привличане на инвеститори в сектора, реклама и промоция на страната именно като технологична дестинация. Но това не е само Турция. Франция по време на LeWeb – подобно събитие на Webit, заяви намерението си да бъде силиконовата долина на Европа. Саркози даде вечеря за лекторите и заяви готовността на държавата да застане зад всеки нов проект и изнасянето на нов технологичен бизнес в страната, агенцията за инвестиции използва събитието, за да се срещне с предприемачите и технологичните компании. Ирландия прави същото по време на Дъблин Съмита.

Сега и ти ли ставаш от тези, които искат държавата да прави всичко?

Говоря за отношение и разбиране на индустрията и предизвикателствата, и за потенциала, който България може да ползва или да забрави за дълго. Една Румъния е сложила изключително силен акцент върху индустрията. Букурещ беше другото място където Webit беше поканен.

И какво точно очакваше от държавата, което тя не направи?

Отново се връщаме на думата стратегия. Например – държавата се рекламира и прави събития в Англия например за чужденци, които биха инвестирали тук… там ходят министри, които обясняват колко е хубаво в България… В случая с Webit инвеститорите – и то на най-високо ниво, идват сами тук, но никой не проявява интерес да се види с тях.

Да не си обиден на министрите, че не са дошли на твоето събитие?

На никого не съм обиден. Даже бих желал да благодаря на кмета Фандъкова за подкрепата й миналата година. В случая аз нямам никаква причина да се обиждам или не. Събитието можеше да бъде от полза за България и аз като негов основател бих се радвал да е така.

Ти ме попита какво имам предвид под стратегия – ако имаш стратегия да привлечеш 10-15 топ компании, които да развият labs и/или центорове за съпорт, ако имаш за цел да подпомогнеш малкия и среден бизнес и да насочиш чуждо финансиране или най-малкото да дадеш достъп до такова – то тогава Webit е чудесна платформа да постигнеш целите си и да ги надскочиш. Не е нужно това да се прави от министри, важно е да има идея и стратегия за това.

Трудно ми е да повярвам, че е толкова просто. Има стратегия – тук сме, няма стратегия – тръгваме си?

Решението ни Webit да бъде в Истанбул е икономическо. Истанбул е изключителна възможност и голямо предизвикателство. Фактът, че получихме и голяма подкрепа също беше от значение. Целия свят в момента гледа към Турция. Моята лична гледна точка в случая като българин е по-скоро емоционална – че не успяхме да дадем тласък на индустрията, въпреки, че събитие, което събира 45 държави, се провеждаше 3 години в София, че можеше страната да извлече повече плюсове…

Кой всъщност ви покани?

Поканата дойде през юни по време на Интеракт в Барселона. Тогава представители на CNN Turkey, Hurryiet и Sabah ми предложиха да се срещнем и да обсъдим „какво да направи турската индустрия, за да се случи Webit в Истанбул”. От тук насетне всичко бе процес на разговори и редица срещи.

снимка: etimes.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване