02/13/12 08:39
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 19

Пламен Асенов

13. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Жалбата на Станишев

„Трябва да е ясно, че когато влизаш отново в политиката, вече не като президент, не можеш да заемаш позата на президент” – каза временно изпълняващият длъжността лидер на БСП Сергей Станишев по повод изявите напоследък на Георги Първанов, постоянният лидер на БСП от 15 години насам.

Може, може, бих казал аз. В смисъл – в нормалния свят не правят така, защото не бива, но иначе може, в България кой ще го спре. Както виждаме, че става и на практика, де. Той Първанов си играе собствената игра, защото е млад, харизматичен, умен и все още има какво да даде на страната с големия си опит в политиката. Разбира се, никой друг, освен него, не мисли, че е такъв, но пък знаем какво става, когато една лъжа се повтори стотици пъти. И Гоцето повтаря ли, повтаря.

Ами спрете да му давате трибуна, бе, колеги. Или поне изписвайте отдолу колко си е платил, за да си направи вътрешно-партийната предизборна кампания във вашата телевизия, та да не се бърка публиката, че сте го поканили от чист интерес към мемоарния жанр.

Гърция каза „да”

Гърците ще затягат коланите, но това е добра новина както за самите тях, така и за цяла Европа. Някой от гръцките граждани все още не разбират добре как така фактът, че им намаляват минималната работна заплата от 751 на 586 евро месечно, може да бъде добра новина.

От гледна точка на Европа е ясно. Той средният германец и без това вече отдавна вика на Меркел: „Да, бе, аз ще работя, а гърците ще харчат, не може ли да стане обратното, bitte?”

Но добрата новина за самите гърци е, че минималната им работна заплата все пак не пада до 135 евро, колкото е в България. А ако Гърция не беше приела плановете за реформи и се наложеше да излезе от Европейския съюз, тяхната щеше да падне дори и под тази сума.

Някои хора в Гърция обаче продължават да не са съвсем съгласни с тези аргументи. Например вчера при дебатите в парламента някакъв гражданин се изтъпанил пред депутатите и се развикал: „Оставете народът да говори, господин премиер!” Като очевидно е броял себе си за народ.

Ама то дори и в добрата стара Атина от времето на Перикъл „народът” е говорил само по стъгдите, а иначе в събранието право на глас са имали единствено неговите най-смислени представители. Защото ако едно общество изпадне първо в дебата кой е народ и кой не, а после – как точно въпросният народ може да говори и какво ще произлезе от това, лошо му се пише.

 

1 000 лева на минута

18.5 лева на секунда, което е малко над хиляда лева на минута, е била печалбата на банките в България през 2011 година.

Изглежда добра печалба, но те не се хвалят с това, граждани, оплакват се. Оплакват се  първо, защото в предишните години са печелили още повече, а в предкризисната 2008-ма тази печалба дори е била около два и половина пъти по-голяма. Второ се оплакват, защото големи разходи са т`ва банкерските – тежести на държавата, големи заплати и скъпи коли на шефовете, представителни офиси, поддръжка на компютри, отопление, осветление, реклама…..И трето – оплакват се, защото, доколкото разбирам, това е печалбата на цялата банкова система, а не средно на всяка банка. Така че – горките.

В интерес на истината, от тази информация поне на мен не ми стана ясно нещо друго, което може да бъде четвърти повод за оплакване. Не ми стана ясно дали тези 1 000 лева на минута печалба са само за минутите работно време или за минутите от цялото денонощие. `Щото ако са само от работното време – жална им майка, ще умрат семействата на банковите чиновници от глад.

Така или иначе, граждани, от тази информация аз бих си направил извода, че някои в България вече си построиха капитализма, докато ние с вас още социализма се мъчим да довършваме. Може и да греша, но мисля, че не.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване